25. ožujka

Svetlana Spajić u Mostaru za 20 godina OKC Abrašević

Svetlana Spajić majstorica je pjevanja koje ne izumire.
Kultura / Glazba | 23. 03. 2023. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svetlana Spajić nastupit će u OKC Abrašević u sklopu obilježavanja 20 godina OKC Abrašević i to 25. ožujka 2023. godine s početkom u 21:00 h.

Svetlana Spajić majstorica je pjevanja koje ne izumire. Obično se o njemu govori kao o tradicionalnom pjevanju, a zapravo je riječ o formi komunikacije kojom se smanjuje samoća, osigurava pamćenje i ponekad osvjetljava put u mraku. Pjevanje je uvijek određeni oblik transfera onih starijih na mlađe, ritual tjelesno-duhovne memorije.

Svetlana Spajić, čuvarica je nasljeđa pjesme kraških, šumskih i riječnih krajolika, pjesama ''kantalica'', ''na glas'', ''na bas'' i drugih formi i oblika.

U Abraševiću je njena kreativna aura samo podvukla i nadogradila dušu sevdahu. Kao svestrana osoba, osim u radu s tradicionalnim grupama, kao i svojom Pevačkom družinom Svetlane Spajić, ostvarila je i ostvaruje značajne suradnje s važnim avangardnim i suvremenim glezbenicima kao što su William Basinski, grupa Zeitkretzer, Anthony Hegerty, Boris Kovač te velikim zvijezdama svjetske etno glazbe poput Stelle Chiweshe i Sainkho Namtchylak.

U svijetu kazališta odjeknuo je njen nastup u predstavi o životu Marine Abramović u režiji velikog Roberta Wilsona. Njena nova značajna suradnja i nova potvrda širokog interesa i rada je suradnja s glazbenicima Guidom Moebiusom i Andreasom Stecherom s kojima je osnovala avangardni bend Gordan.

Ulaz na koncert je slobodan, a podržan je kroz projekt Mostar – Prostori koji pokreću.

 

Kopirati
Drag cursor here to close