Ažuriran pravilnik

Nova pravila Grammyja: Bez umjetne inteligencije

''Djelo koje ne sadrži ljudsko autorstvo nije prihvatljivo ni u jednoj kategoriji.''
Kultura / Glazba | 17. 06. 2023. u 15:18 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Samo ljudski kreatori imaju pravo'' na dodjelu Grammyja, objavila je u petak Akademija za snimanje zvuka, budući da tijelo koje dodjeljuje najpriznatije svjetske glazbene nagrade nastoji ograničiti korištenje umjetne inteligencije (AI) u industriji.

Rad samo s umjetnom inteligencijom je zabranjen, ali neka glazba stvorena uz pomoć umjetne inteligencije može se kvalificirati u određene kategorije, stoji u ažuriranom pravilniku akademije, navodi Hina.

Najmanje 20 posto albuma

''Djelo koje ne sadrži ljudsko autorstvo nije prihvatljivo ni u jednoj kategoriji.''

Kreatori glazbe sada moraju doprinijeti najmanje 20 posto albuma da bi zaslužili nominaciju. U prošlosti je bilo koji producent, tekstopisac, inženjer ili istaknuti izvođač na albumu mogao zaraditi nominaciju za album godine, čak i ako je osoba imala mali doprinos.

Prva dodjela nagrada Grammy održana je 1959. godine, kao nagrada glazbenim stvaraocima.

U studenom 2022. OpenAI je pokrenuo ChatGPT, besplatni chatbot koji podržava Microsoft Corp i koji može generirati dijalog sličan ljudskom na temelju jednostavnih unosa.

AI aplikacije brzo su napredovale, omogućujući korisnicima da animiraju fotografije, stvaraju avatare u filmovima i pišu pjesme, eseje i članke.

Strah od umjetne inteligencije

Ljudi u mnogim profesijama sve se više boje da bi umjetna inteligencija mogla zamijeniti njihova radna mjesta.

Na primjer, Writers Guild of America (WGA) i Screen Actors Guild (SAG-AFTRA) bore se s upotrebom umjetne inteligencije u kreativnim poljima pisanja scenarija i glume.

WGA želi obuzdati AI u pisanju scenarija, dok glumci SAG-a žele osigurati da njegovi članovi mogu kontrolirati upotrebu svojih digitalnih persona i dobiti odgovarajuću naknadu.

WGA pisci stupili su u štrajk početkom svibnja i tek se trebaju dogovoriti sa studijima o korištenju umjetne inteligencije, uz ostala pitanja.

Glumci bi također mogli stupiti u štrajk ako SAG-AFTRA ne postigne dogovor oko sličnih problema.

Kopirati
Drag cursor here to close