Nakon 20 godina

Red Bull Music Academy se vraća u Berlin

Kultura / Glazba | 16. 06. 2017. u 17:54 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

20 godina nakon prvog izdanja Akademije u Berlinu, putujuća serija koncerata, klupskih večeri, izložbi, razgovora, studijskih sesija i radionica se vraća u njemački glavni grad u 2018.

Iduće izdanje Red Bull Music Academy će se održati u Berlinu, od 8. rujna do 12. listopada, kroz seriju radionica, studijskih sesija i nastupa. Nakon posjeta mnogim svjetskim gradovima, kao što su Tokyo, New York, Melbourne, Cape Town, Paris, São Paulo, Montréal itd, Akademija se vraća na mjesto odakle je sve krenulo još 1998. godine. Glazbeni stvaretelji sa svih krajeva svijeta su pozvani da apliciraju za RBMA 2018, u razdoblju od 15. lipnja do 4. rujna.

Svaka Akademija je bila posebna i svijet sam za sebe, nudeći nove uvide i poglede na glazbu i zvuk, a uzimajući u obzir raznolikost i različit background svih polaznika. 60 odabranih umjetnika sa svih krajeva svijeta se okuplja u gradu domaćinu, pristajući na ''glazbeno putovanje'' koje su mnogi prijašnji sudionici opisali kao životno iskustvo koje im je promijenilo život.

Na samoj Akademiji, polaznici će čuti lekcije svjetskih umjetnika koji su oblikovali modernu glazbenu povijest, razmijeniti iskustva u posebno dizajniranim studijima i ostvariti kolaboracije u danonoćnim studijskim sesijama. U isto vrijeme tijekom trajanja Akademije, širom grada će biti organizirani vrhunski performansi i nastupi, kako na velikim binama tako i zadimljenim berlinskim klubovima. To je mjesto gdje će se na mjesec dana najutjecajniji glazbeni umjetnici susresti s novom generacijom čije vrijeme tek dolazi.

Glazbeni stilovi koji su prezentirani na Akademiji su jednako raznoliki kao i zemlje iz kojih su došli sudionici. Zapravo, moglo bi se reći da je svaka Akademija potpuno drugačija. Njezina unikatna kombinacija različitih ljudi, kultura i iskustava pokazala se kao dobitna, gdje se zaista rađaju nove ideje, kontakti i kolaboracije koje traju i poslije održavanja same Akademije. U skladu s tim, pozivamo sve instrumentaliste, producente, vokaliste, DJ-eve i audio inženjere svih žanrova da apliciraju. Sve što je potrebno je otvorenost, iskrena ljubav prema muzici i želja za znanjem i novim iskustvima.

Zašto Berlin?

Kad je Jeff Mills postao prvi umjetnik koji je sjeo na kauč Akademije, u Berlinskom industrijskoj hali 1998. godine, njegov odabir nije bio slučajan. Techno legenda iz Detroita ima posebnu vezu s Berlinom, kao gradom s konstantnom otvorenošću ka različitosti kultura i ideja, i mjesto koje svakom umjetniku daje dodatnu dimenziju i inspiraciju, i odakle će krenuti ovaj projekt na svoje putovanje planetom.

Iako je od tada Akademija održana u 20-ak svjetskih metropola, u svakom izdanju je bio i ''djelić Berlina'', bilo u formi predavanja, studijske sesije ili članova tima kao što su - Modeselektor, Moritz von Oswald, Dixon, Mo and Carsten Nicolai ili pak polaznici prijašnjih izdanja Akademije koji su ostavili trag na berlinskoj sceni - Nina Kraviz, Objekt, Robot Koch and Xosar, Brandt Bauer Frick, itd.

Također, moglo bi se reći da je široka planeta umjetnika, glazbenika, izdavača, promotera i studijskih specijalista okupljenih oko Red Bull Music Academyje i oblikovala Berlin onakvim kakvim ga danas znamo – mjesto za kreativno eksperimentiranje, kulturnu razmjenu i osobnu slobodu.

Proces prijave

Počevši od 15. lipnja, glazbeni stvaratelji diljem svijeta su pozvani da apliciraju na Red Bull Music Academy 2018. u Berlinu. Aplikacijska forma se može skinuti s web stranice Akademije, i mora biti poslana najkasnije do 4. rujna. Svaki aplikant prilaže i svoj glazbeni demo, ne duži od 30 minuta. Isti možete uploadovati na stranicu ili poslati poštom na prikazanu adresu. Red Bull Music Academy tim i žiri će odabrati polaznike i objaviti imena početkom 2018. godine.

Glazbeno izdanje - Various Assets

U duhu prethodnih izdanja Akademije, nastavlja se tradicija predstavljanja izdanje pod nazivom ''Various Assets'', koje je izašlo 15. lipnja. Umjesto na CD-u kao prije 10 i više godina, izdanje sada možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Sve trake na ovom izdanju su urađene tijekom prošlogodišnje Akademije u Montrealu (Kanada), a neki od artista koje možete čuti su - Thundercat, Just Blaze, ‘Mad’ Mike Banks, Deradoorian, Matías Aguayo, Dorian Concept, Lucrecia Dalt, Mathew Jonson, Ango, Branko, Marco Passarani, itd.

Kopirati
Drag cursor here to close