Yoko Ono

Svjetski najpoznatija nepoznata umjetnica navršila 90 godina

Yoko Ono navršila je 18. veljače 90 godina života. Lennon je za nju kazao: “Svjetski najpoznatija nepoznata umjetnica: svi znaju njezino ime, ali nitko ne zna čime se bavi”.
Kultura / Glazba | 19. 02. 2023. u 01:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: David Gahr, via Yoko Ono’s Facebook / Yoko Ono

Yoko Ono rođena je 18. veljače 1933. godine u Japanu. Djetinjstvo i ranu mladost provela je živeći na relaciji SAD – Japan. Njezina obitelj preselila je u New York 1944. godine, a već su se iduće vratili u Japan.

Godine 1951., u dobi od 18 godina, Ono ponovno seli u New York gdje počinje studirati. Ipak, ubrzo napušta Sarah Lawrence College da bi se vjenčala sa svojim prvim suprugom Toshijem Ichiyanagijem.

Vrlo brzo, 1962. godine, Yoko se rastaje od japanskog skladatelja i počinje raditi sa filmskim producentom i jazz glazbenikom Anthonyjem Coxom koji joj nedugo zatim postaje drugi suprug.

Ono je tada bila članica avangardne skupine Fluxus, inspirirane dadaizmom. 1960-ih počinje sa nekim od sada dobro poznatih, a tada loše prihvaćenih i "preradikalnih" performansa.

Godine 1964. uključila je posjetitelje u svoj performans Cut Piece, tražeći od njih da škarama režu komade njezine odjeće sve dok joj nisu odsjekli i zadnji komad donjeg rublja (ili dok ga ona sama u bilo kojem trenutku nije prekinula).

Performans je prvi put izveden u Japanu, zatim slijedeće godine u Carnegie Hallu u New Yorku, a posljednji put izvela ga je 2003.godine u Parizu. Tada je izjavila da je u 60-ima Cut Piece "izvodila iz bijesa, a u kasnijim godinama iz osjećaja ranjivosti".

Video: The Beatles - The Ballad Of John And Yoko

U šezdesetim godinama prošlog stoljeća uslijedila je faza uz koju ju većina ljudi uglavnom veže – brak s Johnom Lennonom. Upoznali su se 1966.godine na njenoj izložbi u Indica Galleryju u Londonu. Prodavala je, između ostalog, izloženu svježu jabuku za 480 dolara ili vreću noktiju za 240 dolara. John je tada zapazio njezin poznati izložak nazvan Ceiling Painting, za koji je kasnije izjavio:

"Stojiš na ljestvama i osjećaš se glupo, možeš pasti svake sekunde i gledaš kroz povećalo, a sve što na stropu piše jest 'Yes'. Sva tadašnja takozvana avangardna umjetnost bila je negativna: razbij glasovir čekićem, uništi skulpturu… Dosadno, negativno sranje. Sve je imalo prefiks 'anti-'. Zbog toga me taj pozitivni 'Yes' zadržao u galeriji prepunoj jabuka i noktiju i nisam izašao iz nje misleći kako neću kupiti ništa od tih besmislica…"

Ubrzo nakon tog susreta su započeli vezu, a vjenčali su se u desetominutnoj ceremoniji 20.ožujka 1969. godine.

"Yoko Ono je najsavršenije biće koje korača ovom planetom, kraj nje sam shvatio tko sam i što sam", govorio je Lennon za svoju sedam godina stariju ljubav.

Iz tog razdoblja je i njihov čuveni sedmodnevni protest Bed-in. Iskoristili su publicitet i na medeni mjesec u Amsterdamu pozvali novinare koji su ih zatekli kako leže u krevetu hotelske sobe i razgovaraju o miru u svijetu okruženi cvijećem i natpisima ”Hair Peace” i ”Bed Peace”. Istu stvar napravili su i dva mjeseca kasnije u Montrealu, gdje ih je dnevno posjećivalo i do 150 novinara.

Kampanju za mir nastavili su u Torontu, gdje su nosili natpis "War is over! If you want it. Happy Christmas from John & Yoko".

Ubrzo su isti natpisi osvanuli u 12 velikih gradova: New Yorku, Los Angelesu, Torontu, Rimu, Ateni, Amsterdamu, Berlinu, Parizu, Londonu, Tokyju, Hong Kongu i Helsinkiju.

Video: Oh Yoko! (Remastered 2010)

Godinu dana kasnije, Yoko Ono i Plastic Ono Band debitiraju sa albumom Yoko Ono/Plastic Ono Band, navodno snimljenom u svega jedno poslijepodne. Krajem iduće godine, Yoko i John produciraju njezin drugi album Fly, na kojem se nalaze pjesme poput Midsummer New York, Mrs. Lennon i Don't Worry, Kyoko (Mummy's Only Looking for Her Hand in the Snow), posvećene njenoj kćeri Kyoko Cox.

Fly je i naziv njihovog 19-minutnog eksperimentalnog filma u kojem glumica Virginia Lust leži gola dok joj muha (prema nekim izvorima, u dvodnevnom snimanju koristili su čak njih 200) istražuje tijelo.

Samostalno ili s Lennonom, Ono je snimila preko 20 albuma. Glazbeni kritičari su ju mnogo godina kasnije nazvali "netalentiranom šarlatankom".

Kad su dobili sina Seana, njihova veza je poprimila nešto konvencionalniji oblik pa su se oboje posvetili djetetu i uživali u obiteljskoj sreći.

Njihova ljubavna priča tragično je prekinuta nakon što je Lennona pištoljem ubio pomahnitali obožavatelj (8. prosinca 1980.).

Video: WE'RE ALL WATER by Yoko Ono

Opširnije OVDJE

Kopirati
Drag cursor here to close