Preminuo legendarni pjevač i glumac Harry Belafonte

Belafonte je bio prvi afromamerički izvođač koji je nagrađen Emmyjem 1960.
Kultura / Glazba | 25. 04. 2023. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki pjevač i glumac Harry Belafonte preminuo je u 97. godini života u svomu domu na Manhattanu, javlja The New York Times.

"Uzrok smrti bila je kongestivna srčana insuficijencija", otkrio je Ken Sunshine, glazbenikov dugogodišnji glasnogovornik.

Harry Belafonte 50-ih je godina osvojio pop ljestvice. Bio je prvi pjevač u povijesti koji je prodao više od milijun dugosvirajućih ploča. Svojom vrlo specifičnom glazbom rušio je rasne barijere i postao simbol pokreta za građanska prava. 

Borio se protiv rasne diskrimacije

Bio je jako aktivan u borbi protiv rasne diskriminacije u SAD-u. Na početku karijere odmah se sprijateljio s Martinom Lutherom Kingom Jr. U vrijeme kada je segregacija bila široko rasprostranjena i kada su crnci još uvijek bili rijetkost na velikim i malim ekranima, uspon Belafontea na showbizz sceni bio je povijesni.

Rođen je u New Yorku 1. ožujka 1927. godine. Djetinjstvo je proveo na Jamajci, a 1944. godine napustio je školu i stupio u mornaricu gdje je proveo tri godine. Profesionalnu pjevačku karijeru započeo je 1952. godine izvodeći pučke balade i popularne melodije u ritmu folklora. 

Dobio je Oscara za humanitarni rad

2014. godine dobio je počasni Oscar za dugogodišnji angažman na području ljudskih prava i humanitarnih pitanja. Pred brojnim holivudskim filmskim zvijezdama uručena mu je filmska Jean Hersholt koju već tradicionalno dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti.

Borba protiv gladi

Bio je pokretačka snaga iza projekta pjesme "We Are The World" za borbu protiv gladi u Etiopiji 1980-ih.

Pjesmu su izvodili Michael Jackson, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Ray Charles i Diana Ross i prikupila je milijune dolara.

Postigao svjetski uspjeh

Svojim skladbama, scenskom pojavom i glasom već 1956. postigao je američki i svjetski uspjeh koji ga je doveo i do filmskih ponuda. Belafonte je postao prvi crnac koji je postigao veliki uspjeh u Hollywoodu kao glavni glumac. U filmu se pojavio prvi put 1953. ulogom u Sjajnom putu, a proslavio se i Premingerovom adaptacijom Bizetove opere Carmen 1954.

 

 
Kopirati
Drag cursor here to close