Beogradski FEST

Premijerno prikazan dokumentarac 'YU Grupa - Trenutak sna'

Dugometražni dokumentarac „YU Grupa - Trenutak sna“ je priča o rock'n'roll grupi koja je nadživjela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o obitelji
Kultura / Glazba | 03. 03. 2023. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska premijera dokumentarnog filma „YU Grupa - Trenutak sna“ redatelja Darka Lungulova, svečano je održana u četvrtak navečer na 51. izdanju beogradskog FEST-a, piše Tanjug.

Film oslikava portret antologijske "YU Grupe", na čelu sa besmrtnom energijom i snagom rokerske braće - Dragija i Žike Jelića, inače najdugovječnijeg benda na našim prostorima, koji postoji već 52 godine.

Arhivski video snimci posljednjih pet decenija, kroz VHS materijale i stare fotografije, uz priču iz suvremenog trenutka, predstavljaju koncept i format novog djela od 85 minuta.

Redatelj Lungulov filmski projekt je neplanirano snimao čak sedam godina, premda je zamišljeno da bude znatno kraće, a montiran je duže od dvije godine.

Autor se opredijelio da djelomično ulogu naratora i domaćina filma dodjeli gitaristi sastava Petru Jeliću.

"Gledao sam na njih lično, kao na moje stričeve. Shvaćao sam njihovu popularnost, ali sam bio potpuno nesvjestan njihovog kulturološkog značaja za čitavu regiju i tadašnju Jugoslaviju", ispričao je Petar u filmu koji počinje otvaranjem koncerta 2015. u Hali sportova na Novom Beogradu.

Video: YU GRUPA - TRENUTAK SNA

U toj rokenrol sagi je stalo 80 godina života, preko 60 godina sviranja rock'n'rolla, 52 godine postojanja YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

Srednji brat Radovan Rade Jelić otkrio je u filmu da su skromnije živjeli kao sasvim mali, njih trojica s roditeljima spavali u jednoj sobi, dok im otac nije dobio stan u Paviljonima.

Rade je odlučno odustao od glazbe, prvi se od njih oženio, obiteljski život mu je bio na prvom mjestu, tako da nije ostalo suđeno da budu trio, već tandem.

Zato je sudbina htjela da upravo Radin sin Petar zauzme tu poziciju i brani boje rock'n'rola sa svoja dva strica.

Još prije osnivanja "YU Grupe", braća Jelić su imali bend "Džentlmeni", u kome su svirali domaće i svjetske hitove i stekli izvjesnu popularnost, ali kako je rekao Dragi Jelić u filmu - "Nismo željeli dalje da budemo sastav koji će samo da reproducira tuđe sadržaje, odlučili smo se da stvaramo svoje pjesme".

Njihova povijest je dalje poznata, dobivaju ime YU Grupa na svom koncertu 29. studenog davne 1970. godine.

Ipak, veoma potresni, snažni, emotivni segmenti filma dobrim dijelom uspavaju da prodrmaju publiku, a tiču se obiteljskog života Petra Jelića.

  / Trenutak sna

Njegova predivna briga za svoje dijete, nevjerojatno požrtvovanje, odluka da se preseli u Švedsku da bi liječenje sina tamo bilo uspješnije, sigurno će razoružati i one hladnijeg srca.

Time je ovaj film veoma dragocjen, jer prikazuje i osobnu dramu jednog od članova mega uspješnog benda, i sama selidba u drugu državu svakako dovodi do drugačijih okolnosti po samu YU Grupu.

Film prikazuje i druge potrese samog benda u karijeri, kao što je fatalni požar, koji je dugo vezao za krevet Žiku Jelića i zaustavio ili zamrznuo aktivnosti grupe punih šest godina (1981-1987).

U filmu sudjeluju, osim braće i sestrića (Žika, Dragi, Rade Petar Jelić), na žalost i pokojni Raša Đelmaš i Dragoljub Đuričić, kao i njihov noviji bubnjar Saša Radojević - Žule, rok novinari i publicisti Peca Popović i Siniša Škarica, Dragijev sin Aleksa Jelić, Žikine ćerke – Ana i Tamara.

Sveobuhvatna muzička priča govori i o raspadu Jugoslavije, koji su braća veoma teško podnijela, mada im se tada (1993) priključio mladi Petar, i film nas dovodi i do najnovijih perioda - pandemije korona virusa, emotivnom susretu sve trojice za vreme izolacije, karantene, kada nisu mogli ni smjeli da se bave glazbom, sve do ogromnog spektakl koncerta "Više od 50 godina čistog rokenrola" na Stadionu Tašmajdan (2022).

Kopirati
Drag cursor here to close