Pimpek

Danas bi Davorin Popović napunio 75 godina

Glazbenu je karijeru započeo u sastavu "Lutalice", dok se Indexima priključio 1964. Do kraja karijere ostao je s njima, objavivši na tom putu pjesme poput "Sanjam", "Da sam ja netko", "Predaj se srce" i "Bacila je sve niz rijeku".
Kultura / Glazba | 23. 09. 2021. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Davorin Popović (Sarajevo, 23. rujna 1946. - Sarajevo, 18. lipnja 2001.)

Na današnji dan prije 75 godina rođen je Davorin Popović, pjevač kultnog sastava Indexi i legenda pop-rock scene.

Davorin Popović zaradio je u mladosti, i to zbog sićušne izrasline kraj lijevog uha, nadimak "Pimpek", zvali su ga i "Dačo" dok je za obitelj i prijatelje pjevač uvijek bio jednostavno - Davor.

Uz glazbu je, naime, Popović bio vrsni košarkaš, moguće i jedan od najtalentiranijih košarkaških bekova koje je Sarajevo u to doba imalo. Od sporta se oprostio 1968. godine.

Glazbenu je karijeru započeo u sastavu "Lutalice", dok se Indexima priključio 1964. Do kraja karijere ostao je s njima, objavivši na tom putu pjesme poput "Sanjam", "Da sam ja netko", "Predaj se srce" i "Bacila je sve niz rijeku".

Grupa je objavila ukupno dva studijska albuma, 27 singlica i 12 kompilacija.

Video: Indexi - Sanjam

"Kada je Bijelo dugme bilo veće od đavla u bivšoj Jugoslaviji, Indexi su bili najveći u Sarajevu... Kada je bilo tko istrčao sa sarajevske scene, Plavi orkestar, na primjer, oni su uvijek bili broj jedan. Indexi su – grad", riječi su kojima je poznati rock kritičar Petar Popović zaključio svoj dokumentarac o Indexima.

Kao vokalni solist, ali opet uz potporu matične grupe, Davorin Popović je objavio tri albuma: "Svaka je ljubav ista (osim one prave)" (1975.), "S tobom dijelim sve" (1984.) i album istog naziva ali s drugim pjesmama 1995. godine.

Pjevao je "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "21. vijek" i zauzeo 19. mjesto.

Video: INDEXI---BACILA JE SVE NIZ RIJEKU

U 80-tim godinama je vrlo često nastupao s Mostarskim kišama, dječjom vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić.

Oženio se 11. siječnja 1991. godine i u braku sa Sanjom dobio sina Daria.

Pjevač je preminuo 18. lipnja 2001. godine, od raka gušterače, samo tri mjeseca prije svog 55. rođendana.

Video: Indexi - Da sam ja netko (Official lyric video)
Kopirati
Drag cursor here to close