Zadovoljni posjetama

Zemaljski muzej u 2022. godini posjetilo 100.000 posjetitelja

Muzej je tijekom godine zabilježio nešto manje od 100.000 posjetitelja, od čega oko 40.000 s plaćenim ulaznicama, a ostatak kroz dane otvorenih vrata koje su podržali ASA grupacija, Irska ambasada, UNESCO BiH, Grad Sarajevo i drugi.
Kultura / Flash | 04. 12. 2022. u 12:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ova godina je bila zadovoljavajuća što se tiče posjeta i realiziranih programa. Uspjeli smo ostvariti veliki dio aktivnosti planiranih unutarnjim planom rada, a koje su uglavnom bile fokusirane na građevinske i sanacijske radove obnove pojedinačnih zgrada'', kazala je Feni zamjenica direktora ZMBiH Ana Marić, rezimirajući rad te muzejske institucije u 2022. godini.

Marić je istaknula da će neke od tih aktivnosti biti nastavljene i u sljedećoj godini.

Puno izložbi

''Pored svakodnevnih obaveza kustosa, konzervatora i drugog osoblja, ugostili smo četiri povremene izložbe, otvorili jednu povremenu izložbu u našoj produkciji, objavili jednu monografiju i novo izdanje Sarajevske hagade na francuskom jeziku. Posebno trebamo naglasiti potpisivanje ugovora s Univerzitetom u Sarajevu, čime smo postali znanstvena i nastavna baza Univerziteta, što će se svakako pozitivno odraziti na znanstveno djelovanje i poziciju Muzeja u širem smislu'', kazala je Marić.

Muzej je tijekom godine zabilježio nešto manje od 100.000 posjetitelja, od čega oko 40.000 s plaćenim ulaznicama, a ostatak kroz dane otvorenih vrata koje su podržali ASA grupacija, Irska ambasada, UNESCO BiH, Grad Sarajevo i drugi.

''Organizirane posjete osnovnih i srednjih škola bile su izrazito intenzivne tijeskom svibnja i rujna i listopada, a posjetila su nas školska djeca iz svih krajeva Bosne i Hercegovine'', rekla je Marić.

Govoreći o tome šta je bilo najposjećenije od programa, navela je da su to bile otvorenja izložbi, posebno nedavno otvorene izložbe "Herbarium", soba sa Sarajevskom hagadom u terminima kad je dostupna javnosti, te različite radionice.

Kompleksni sanacijski radovi

Prema njenim riječima, zbog kompleksnih sanacijskih radova, dio izložbi na odjeljenjima za prirodne nauke i etnologiju nije bio dostupan cijele godine.

''Nakon završetka sanacijskih radova, trenutno je moguće vidjeti sve stalne izložbe na odjeljenjima za arheologiju i prirodne znanosti, dok se ponovno otvaranje stalnog postava na Odjeljenju za etnologiju očekuje u prvom dijelu sljedeće godine. U ovom trenutku moguće je vidjeti još i povremene tematske izložbe "Sevdalinka - slika, riječ i zvuk", "Herbarium" i "YSL par Pierre & Alexandra Boulat", kazala je Marić.

Upoređujući posjećenost Zemaljskom muzeju BiH u ovoj u odnosu na prethodne godine, ocijenila je da je posjećenost bila znatno bolja u odnosu na prethodne dvije godine, što je direktno povezano s prestankom pandemije i povratkom društva normalnom životu.

''Prema trenutnim procjenama, u 2022. godini posjetom smo se približili rekordnoj 2019. godini i nadamo se da će trend posjete i dalje rasti'', istakla je.

Govoreći o planovima Zemaljskog muzeja BiH za iduću godinu, Marić je istakla da je planirano nekoliko značajnijih aktivnosti.

''Za 2023. godinu, u kojoj obilježavamo 135. godišnjicu osnivanja Zemaljskom muzeja BiH, planirano je nekoliko važnijih aktivnosti: otvaranje stalne izložbe "Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine", promocije novih sveski Glasnika i novih monografija, te nekoliko atraktivnih povremenih izložbi. Također, planirano je nastaviti s radom na poboljšanju infrastrukture muzejskih objekata, podizanju standarda rada za uposlenike i naravno, zaštite zbirke, što se uglavnom realizira kroz različite međunarodne projekte podržane od programa koje provode ambasade SAD-a, Švedske, Francuske, Češke i drugih'', zaključila je za Fenu Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close