Trajni mir

Vjerski poglavari trebaju prenositi poruke mira i suživota

Kultura / Flash | 11. 05. 2016. u 17:37 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku projekta PRO-Budućnost (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u Mostaru je u srijedu održana panel diskusija na kojoj su predstavnici vjerskih zajednica razgovarali o izgradnje trajnog mira te vraćanju povjerenja među građane Bosne i Hercegovine.

Mostarski paroh Radivoje Krulj kazao je kako su sastanci poput ovoga važni, ali, po njegovim riječima, još je važnije da vjerski poglavari na terenu djeluju i da se u svakoj prilici prenose poruke o miru i suživotu, istaknuvši kako je u cijelom tom procesu najvažnija iskrenost.

''Ako naši vjernici prepoznaju da se mi sastajemo, otvoreno i iskreno razgovaramo, onda će se to pretakati dalje na vjernike. Ako mi glumimo i kurtoazno se susrećemo, tako će se i vjernici ponašati. Jako je bitno da to što govorimo osjećamo, a da to što osjećamo i živimo'', kazao je paroh Krulj.

Dino efendija Maksumić, predstavnik Islamske zajednice BiH, kazao je kako se Islamska zajednica zalaže za međureligijski dijalog te s radošću prihvaća sve aktivnosti koje su usmjerene ka širenju mira.

''Islamska zajednica uvijek će podržavati širenje mira i selama, kako mi to kažemo. To je duboko ukorijenjeno u našoj vjeri, a pozdrav muslimana u cijelom svijetu "es-selamu alejkum" u prijevodu znači mir s vama'', istaknuo je efendija Maksumić.

Po njegovim riječima, odnosi predstavnika triju vjerskih zajednica u Mostaru su dobri, a mogu biti i bolji. Ispred Katoličke crkve u panel raspravi trebao je sudjelovati fra Iko Skoko, koji je u posljednji tren morao otkazati svoj dolazak.

Stručni suradnik Međureligijskog vijeća BiH Emir Kovačević podsjetio je da se u okviru projekta PRO-Budućnost koji se provodi u cijeloj BiH, pored panel rasprava, organiziraju i dani otvorenih vrata u okviru kojih mladi ljudi posjećuju vjerske objekte i upoznaju se s običajima drugih vjerskih zajednica.

''Znamo da vjerske zajednice u BiH upućuju poruke mira i zalažu se za mir, međutim, jako je bitno da se svi mi preispitamo koliko možemo u našem okruženju, u kući, na poslu, u džamiji, u crkvi, pridonijeti izgradnji trajnoga mira. To je odgovornost političara i institucija, ali i svakog pojedinca'', zaključio je Kovačević.

Kopirati
Drag cursor here to close