Dan Europe

VIDEO | U Mostaru susret o temi religijskog i nacionalnog u BiH

Kultura / Flash | 16. 05. 2017. u 13:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja Dana Europe, Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru organizirao je susret o temi "Religijsko i nacionalno, vjerske zajednice i nacionalizam".

Obilježavanjem Dana Europe, kako je istaknuto, prisjeća se Schumanove deklaracije kojom su stvoreni preduvjeti za prvu u nizu nadnacionalnih europskih integracija iz kojih je nastala današnja Europska unija.

Sudionici susreta bili su glavni urednik međunarodnog teološkog magazina "Concilium" Dalibor Milas, đakon Srpske pravoslavne crkve i tajnik vladike Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Branislav Rajković te sociologinja i profesorica na Nastavničkom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" Merima Jašarević-Beganović.

Kako je istaknuo, Milas je govorio o sva tri nacionalizma u Bosni i Hercegovini, a njegova teza je da je nacionalizam virus koji u BiH postoji u tri različita oblika.

- Većina našeg stanovništva je u pronacionalnom smislu orijentirana. Fokus mog izlaganja je na kombinaciji hrvatskog nacionalizma i Katoličke crkve u BiH, ako uopće ta kombinacija postoji - naglasio je Milas.

Profesorica Jašarević-Beganović fokusirala se na fenomen nacije i religije, sa sociološkog aspekta, a konkretno je razmatrala šta predstavlja religijski nacionalizam kao jedna od posljedica postdejtonske BiH, odnosno postkonfliktnog društva.

- Trudit ću se da problem religijskog i nacionalnog, odnosno prije svega hrišćanstva i etnofiletizma, rasvijetlim iz ugla pravoslavnog hrišćanina - pojasnio je đakon Rajković, izražavajući nadu da će to biti njegov doprinos ovakvoj raspravi.

Govornici su se složili da se ovakvim susretima i raspravama može poboljšati narušeno zdravlje društva.

Kopirati
Drag cursor here to close