Izložba i književna večer

U Ljubuškom obilježeno 120 godina BZK Preporod

Kroz realizaciju ovih dvaju događaja u južnom dijelu BiH obilježen je veliki jubilej, 120 godina postojanja najstarije, temeljne organizacije kulture Bošnjaka – Bošnjačke zajednice kulture ''Preporod''.
Kultura / Flash | 29. 08. 2023. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BZK ''Preporod'' Regionalno društvo Hercegovina u Ljubuškom je priredilo izložbu Kur'ana i književno večer kreatora i autora mr. Nusreta Omerike.

Kroz realizaciju ovih dvaju događaja u južnom dijelu BiH obilježen je veliki jubilej, 120 godina postojanja najstarije, temeljne organizacije kulture Bošnjaka – Bošnjačke zajednice kulture ''Preporod''.

Projekt menadžer BZK ''Preporod'' Regionalno društvo Hercegovina Amir Kadribegović u obraćanju prisutnim istakao je kako se raduje što ''Preporod'' redovno, već tradicionalno organizira događaje u Ljubuškom iako u ovom gradu nema registriranu organizacijsku jedinicu, priopćeno je iz Preporoda.

''Svaki naš novi dolazak u Ljubuški, točnije kreiranje i održavanje novog događaja, na određeni je način korak naprijed u organizacijskom, tehničkom, ali i sadržajnom dijelu. Ovoga puta Ljubušacima smo za veliki jubilej BZK Preporod priredili dva vrijedna događaja mr. Nusreta Omerike, čovjeka koji posjeduje najveću privatnu kolekciju Kur'ana na Balkanu. Omerika je istovremeno pjesnik, esejist, te izuzetan poznavatelj usmene naredne književnosti i narodne predaje. U svom dosadašnjem radu izdao je 13 knjiga, tako da imamo zadovoljstvo predstaviti takvog autora ljudima u ovom dijelu naše zemlje'', kazao je Kadribegović.

Predsjednik Skupštine BZK ''Preporod'' Regionalno društvo Hercegovina prof. dr. Edim Šator istaknuo je kako je odnos institucija i naroda prema kulturi pravo ogledalo stanja jednog društva.

''Nusretova bogata zbirka Kur'ana i knjige koje je izdao najbolji su primjer onoga što Nusret jeste, točnije dokaz da on ima razvijenu svijest tko je, što je, gdje pripada i šta čini njegov identitet. Njegov rad je istovremeno antologijski i znanstveno-istraživački. To je rad u koji je uloženo puno truda i izdvojeno jako puno vremena, što je vrijedno svake pažnje i pohvale'', zaključio je Šator.

Ljubušaci su na ovoj izložbi imali priliku pogledati jako vrijedne raritetne, ručno pisane Kur'ane, kao i čuti prilike i okolnosti u kojima je Omerika dolazio do njih.

''Kroz jedno dugo vrijeme od kada sakupljam Musafe, izdvojeno je dosta vremena, truda, ali i značajnih sredstava. Međutim, nikada ni ja ni moja obitelj zbog toga nismo osjetili umanjenje imetka. Pisanjem se počeo baviti još 1985. godine i do rata sam napisao tri knjige. U radu sam istraživao različite motive u svom radu. Svi mi, točnije kompletno društvo se moramo ozbiljnije posvetiti znanosti, jer ona je siguran put do uspjeha'', naglasio je Omerika.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški Šemsudin ef. Germić, u svojstvu domaćina organiziranih događaja, zahvalio je BZK Preporod na organiziranju ovog značajnog događaja, kao i na angažmanu i kontinuiranoj prisutnosti na području Ljubuškog navodeći kako se nada da će se u narednom periodu ova suradnja biti još intenzivnija, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close