Hamid Katana

U jednom vrtu među cvijećem, sićušan raj se sakrio ..

Kultura / Flash | 20. 08. 2016. u 06:02 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjalučanin Hamid Katana u Čelincu je desetljećima radio na stvaranju mjesta na kojem će uživati. Napravio je mali zoološki vrt, a sada osim što vodi brigu o svojim životinjama, uživa u izradi maketa od kamena. 

Najveći izazov mu je replika banjalučke tvrđave Kastel u koju je uložio 12 godina truda i ugradio više od 40.000 kamenčića.

U ovom poslu uživa, napravio je krov koji ga štiti od lošeg vremena, a kada vrijeme ne dozvoljava, kule poznate tvrđave pravi u radionici.

Ekipa Agencije Anadolija Hamida Katanu posjetila je u njegovoj oazi u kojoj tišinu ometaju žubor potoka koji protječe cijelom dužinom njegovog imanja, gukanje golubova, pjev pjevaca te gakanje pataka.

U svom dvorištu posjeduje osam vrta kokoški, tri rase pataka, dvije golubova, kao i mnoge divlje ptice među kojima su kineske prepelice, nubijske grlice, a zatim i patuljaste koze, ribe, kornjače...

Još kao dijete bio je član "Aero kluba" i pravio je makete. Od drveta je napravio banjalučko naselje Gornji Šeher kako je izgledalo prije Prvog svjetskog rata, ali mu je sve to propalo u posljednjem ratu. Počeo je sa maketama od drveta, a sada radi s kamenom nakon što je u Tešnju otkrio vrstu koja se lijepo može sjeći za ove namjene.

Na maketi Kastela radi već 12 godina, a počeo je sa namjerom da napravi Vrbasku kulu koja je simbol ove tvrđave. Rodio se i odrastao na obali Vrbasa gledajući u tvrđavu. U nju je prvi put ušao nakon služenja vojnog roka s obzirom da su tu prvo bili Nijemci, a zatim i Jugoslovenska narodna armija, pa pristup građanima nije bio moguć.

Kada je otkrio kamen podesan za izradu maketa Hamid Katana je napravio dvorac kakav je vidio u jednoj od epizoda kriminalističkog serijala "Poaro", te repliku kule iz Počitelja, da bi se kasnije posvetio Kastelu.

"Vodio sam evidenciju do 35.000 komada kamenčića, ali to je bilo prije dvije godine, a za te dvije godine napravio sam tri kule i četvrtinu kvadrata zida. U samom krovu od jedne kule ima 940 komada šindre", priča on.

Kaže kako nema nikakve nacrte ili skice Kastela. Nakon što je napravio Vrbasku kulu, koracima je izmjerio da je njegova replika 34 puta manja od stvarne, pa je po tom omjeru umanjio i sve ostalo na ovoj tvrđavi.

Kopirati
Drag cursor here to close