Srednjovjekovni sajam

Treće izdanje stolačke tarče pravi turistički hit

Kultura / Flash | 23. 03. 2017. u 16:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srednjovjekovni sajam – 3. Stolačka tarča održava se i ove godine u gradu na Bregavi. Radi se o jedinstvenoj manifestaciji na području Bosne i Hercegovine koja je već u prvim godinama održavanja privukla brojne posjetitelje iz istočne Hercegovine i šire. Mjesto održavanja i ove godine je stari grad Vidoški u Stocu, a datumi održavanja su petak i subota – 19. i 20. svibnja.

Organizatori navode da je projekt zamišljen kao živi prikaz većine bitnih sastavnica jednog srednjovjekovnog dana u životu viteške tvrđave. Tako će posjetitelji i ove godine imali priliku kušati srednjovjekovnu hranu i piće, pogledati srednjovjekovno posuđe, oruđe i oružje, okušati se u disciplinama mačevanja i streličarstva na način na koji se to radilo u navedenom razdoblju.

Moći će se pogledati plesovi iz ovog razdoblja, prikazi borbi, te poslušati predavanja o srednjovjekovnim spravama za mučenje, izradi štitova, mačeva. Bit će tu i mnogobrojne igre za djecu i mališane, te ne čudi da je ovo događanje zanimljivo i mladim obiteljima.

Središnji događaj bit će prikaz osvajanja Vidoškoga grada.

''Živopisna i uvjerljiva borba, plod entuzijazma i ljubavi sudionika, pokazat će nam kako uz prave motive, mnogo zalaganja i dobre suradnike (vitezove) slabiji može pobijediti jačega. Simbolika je to koja pruža nadu da će Stolac, s obzirom na sve ono što doista ima za ponuditi na području turizma, jednom zauzeti pripadajuće mu mjesto na karti turističkih destinacija. Ovaj sajam svakako je korak bliže tome cilju“, navode organizatori.

Stolac je prostor s najduljom i najraskošnijom poviješću života u Bosni i Hercegovini, a pripada maloj skupini onih prostora na kojima su sačuvana materijalna svjedočenja o urbanim oblicima života kroz razdoblje dugo preko 3500 godina, koliko su stari posljednji poznati nalazi ilirskoga grada Daorsona, kojega zbog svoje starosti nazivaju i bosansko-hercegovačka Mikena.

Kontinuitet nazočnosti ljudske zajednice na prostoru Stoca seže do 16.000 godina u prošlost. Da je zainteresiranost za život na ovome prostoru bila još od najstarijih vremena, svjedoče nam mjesta koja ga okružuju: pećina Badanj – paleolitičko stanište, utvrđeni stari ilirski grad Daorson, koji izaziva divljenje svojim kiklopskim zidinama, te poznate nekropole stećaka na Radimlji, Boljunima, Rotimlji i Vidoštaku kao i sama tvrđava staroga grada Vidoškog.

Ipak, i uza sve knjige, različite medijske zapise i priče veoma je teško običnom čovjeku predočiti kako je izgledao život u Stocu u pojedinim povijesnim razdobljima; kako je tekla svakodnevnica jedne obitelji ili zajednice na istom ovom mjestu, ali prije više stotina godina.

Upravo je taj pomak napravio srednjovjekovni sajam “Stolačka tarča”, davši nam uvid u jedan dan u životu srednjovjekovne tvrđave.

Tarča, targa ili taboloccium anglum naziv je za jednu vrstu štita, obično kvadratnoga ili pravokutnoga oblika, koji se javlja u Europi već od XIII. stoljeća. Njime se koriste kopljanici u jurišu, a poslije se, u ponešto izmijenjenu obliku, njime služe na turnirima.

Ovi štitovi, vrlo često u kombinaciji s mačem, jedan su od najčešćih motiva ornamentike stećaka s područja Hercegovine, pa se tako nalaze i na više stećaka stolačkih nekropola. Upravo višegodišnje iscrpno proučavanje povijesnih znamenitosti Stoca, kao i mukotrpan rad na promociji Stoca kao turističkog odredišta doveli su do ideje o srednjovjekovnom sajmu.

Ova su nastojanja na poseban način institucionalizirana i intenzivirana u zadnjih nekoliko godina kroz djelatnosti JU “Radimlja”, koja je začetnik projekta.

Njihov je cilj bio revitalizacija Vidoške tvrđave i prikaz oživljene povijesti, što je u konačnici rezultiralo približavanjem povijesnih događaja svima i jednim novim, intimnijim i konkretnijim doživljajem istih. Bez sumnje, nova je to dimenzija i u turističkoj ponudi općine.

Kopirati
Drag cursor here to close