Slanje finalne knjige

''Mostar 2024 je prilika da se bolje upoznamo i uvažavamo različitost''

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako budućnost Mostara vidi upravo kroz projekt Mostar 2024, odnosno kroz jačanje suradnje i međusobnoga uvažavanja.
Kultura / Flash | 23. 08. 2019. u 22:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar finalist u izboru za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine, u petak je prezentacijom projekta Mostar 2024 te prikazivanjem filma kandidature "Sve je premostivo" svečano obilježio slanje finalne knjige u sjedište Europske komisije koja krajem rujna ove godine donosi odluku o tome koji će grad ponijeti ovu prestižnu titulu.

Obračajući se nazočnima, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako budućnost Mostara vidi upravo kroz spomenuti projekt, odnosno kroz jačanje suradnje i međusobnoga uvažavanja.

''Naš put u budućnost vidimo kroz ovaj projekt, Mostar 2024 i ljude koji su se svim svojim srcem, znanjem i sposobnosti uključili videći bolju budućnost ovoga grada'', kazao je Bešlić i dodao da im je želja svakako da se u Mostaru, gradu kulture, svjetlosti, ljubavi, ali i gradu, u kojem ima puno zaostataka iz prošlosti i pokidnih veza, one učvrste i dovedu u fazu uzajamnoga poštivanja i uvažavanja.

Foto: Bljesak.info / Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić

''Kroz ovaj projekt vidimo povijesnu šansu ne samo da obnovimo grad, nego da obnovimo i bolje se upoznamo i uvažavamo kroz različitost kulture, religija, političkih opcija i svega onoga što jedan grad treba da ima'', poručio je Bešlić.

Foto: Bljesak.info / Svečanost povodom slanja finalne knjige Mostara u kandidaturi za EPK 2024

Mustafa Alendar, član Tima Mostar 2024, iza kojih su tri godine rada na ovom projektu je predstavljajući ga pojasnio kako prijavna knjiga sadrži četiri mehanizma koji bi trebali promjeniti imidž grada na način da među ljudima uspostavi nove i stare veze, zatim da se poveže dijaspora koja je otišla te cjelokupna regija i BiH, a kroz mehanizam “kvantnog skoka” novim tehnologijama odredi se i zajednička budućnost.

Foto: Bljesak.info / Mustafa Alendar, član Tima Mostar 2024

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović i premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, koji su također došli podržati ovaj važan događaj za grad i njezine građane, izrazili su nadu kako će Europska komisija prepoznati vrijednost ovoga projekta upravo u Mostaru i da će 2024. ovaj grad doista biti Europska prijestolnica kulture.

Foto: Bljesak.info / Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović

Ministrica Dujmović i premijer Herceg podsjetili su da će i federalna i županijska vlada svakako preuzeti dio obveza financiranja infrastrukturnih i kulturnih sadržaja potrebnih za ovu titulu.

Foto: Bljesak.info /  Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg

Gošća Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, ističući važnost ovoga događaja za grad Mostar kazala je kako je zapravo ovaj projekt odašilja važne poruke dijaloga, suradnje i kooperacije i po njoj, najvažnije poruke 21. stoljeću.

Foto: Bljesak.info / Svečanost povodom slanja finalne knjige Mostara u kandidaturi za EPK 2024

Program Europska prijestolnica kulture utemeljen je 1985. sa svrhom promicanja boljeg međusobnog razumijevanja među europskim gradovima i jačanja osjećaja europske pripadnosti, istodobno ističući bogatstvo europskih kultura te njihovu različitost, ali i zajedničke osobine.

Države koje nisu članice Europske unije svake tri godine imaju mogućnost da njihovi gradovi apliciraju i budu izabrani za nositelje te prestižne titule.

Foto: Bljesak.info / Svečanost povodom slanja finalne knjige Mostara u kandidaturi za EPK 2024
Foto: Bljesak.info / Svečanost povodom slanja finalne knjige Mostara u kandidaturi za EPK 2024
Foto: Bljesak.info / Svečanost povodom slanja finalne knjige Mostara u kandidaturi za EPK 2024
Kopirati
Drag cursor here to close