Franjevačka galerija

Široki Brijeg: Otvorena izložba Zlatana Filipovića "Prostori sjećanja"

Kultura / Flash | 02. 06. 2016. u 09:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu u srijedu je otvorena izložba Zlatana Filipovića "Prostori sjećanja".

Fillipovićevi radovi usko povezuju umjetnost i tehnologiju te predstavljaju zanimljivu inovaciju u percipiranju umjetnosti. Izložene su Filipoviće fotografije pejzaža, a dodatnu dimenziju izložbi daju pametni telefoni čijom uporabom radovi dobivaju dodatne efekte.

"Taman kada smo pomislili da je renesansni tip sveobuhvatnog umjetnika nepovratna prošlost, umjetnici poput Zlatana Filipovića, koji se bave proučavanjem relacija između tehnologije, znanosti i umjetničkog djelovanja, omogućili su da kvaliteta umjetnika-izumitelja bude još uvijek živa kategorija", kazao je na otvaranju izložbe akademski slikar Josip Mijić.

Dodao je kako utjecaj tehnologije nije uvijek pozitivan, ali uporaba tehnologije s dobrom namjerom i u dobrome pravcu može obogatiti ljudski život i umjetnost.

"Ako je uloga tehnologije da omogući jedno dodatno iskustvo i obogati kako intelektualno tako i vizualno kreativno djelovanje samoga autora – i na taj način predstavljanjem umjetničkih radova nastalih uz pomoć upotrebe novih tehnoloških dostignuća dodatno izgradi ljudsku svijest i iskustvo – onda ignoriranje tehnologije vodi samo svojevrsnom stagniranju", kazao je Mijić.

Zlatan Filipović Dodiplomski studij u domeni slikarstva završio je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a magisterij u domeni Elektroničkih integriranih umjetnosti završio je na NYSCC Alfred sveučilištu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Radi kao izvanredni profesor na American University of Sharjah, na Koledžu za arhitekturu, umjetnosti i dizajn.

Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama.

Kopirati
Drag cursor here to close