Susret u Bileći

Reis Kavazović i episkop Grigorije: Istočna Hercegovina treba biti mjesto suživota

Kultura / Flash | 29. 03. 2016. u 14:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Istočna Hercegovina mora biti mjesto suživota i tolerancije, a na vjerskim je poglavarima da učine sve što mogu da to tako i bude'', ukazali su danas u Bileći reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i episkop zahumsko- hercegovačkim i primorski Grigorije.

''Jako je važno doprinijeti povratku muslimana u ove krajeve i da svi zajedno učinimo da ljudima olakšamo njihove živote, da povratimo povjerenje među narodima, a na tome putu imamo još jako puno posla, šireći ljubav među narodima i poštujući jedni druge onako kako je to uvijek bilo na ovim prostorima'', kazao je Kavazović.

Ističući da je svjestan da je povratnički život bilo gdje u BiH težak, dodao je da velikih sigurnosnih problema povratnici na ovom području nemaju, o čemu ga je informirao i Sadet ef. Bilalić, glavni imam za Bileću i Gacko.

Episkop Grigorije je ovaj sastanak i posjetu, kojoj je nazočio i muftija mostarski Salem Dedović, nazvao velikim korakom u međusobnim odnosima i ovog naroda i njihovih vjerskih poglavara.

''Iz dana u dan pokušavamo pokazati i sebi i drugim ljudima da nam nema drugog načina života osim da poštujemo i sebe i druge, da jedni druge, koliko je god više moguće, volimo i da jedni na druge gledamo kao na svoje, da nemamo straha jedni od drugih već velike ljubavi'', kazao je episkop zahumsko-hercegovačkim i primorski.

Glavni imam Sadet ef. Bilalić je naveo da je ova posjeta razveselila sve bošnjačke povratnike koji, kako kaže, imaju samo one probleme koje imaju i njihovi sugrađani Srbi, a to je nezaposlenost i potrebna im je pomoć za održiv povratak.

''U Gacku je daleko bolje stanje kada je povratak Bošnjaka u pitanju, s obzirom na to da imamo nekoliko povratničkih sela, poput Kule Fazlagić sa blizu 40 obitelji, zatim Bahori, ali se u ljetnom razdoblju iz Sarajeva, Mostara, Dubrovnika u ove krajeve slije veliki broj bošnjačkih povratnika, a ima i mladih. No, u Bileći je najmanje ostvaren povratak Bošnjaka sa svega nekoliko ljudi, među kojima nena Fata Jaganjac koja je veoma vezana za Carevu džamiju u središtu grada'', rekao je Bilalić.

Vjerski predstvanici su nazočili puštanju u funkciju lifta za osobe s invaliditetom ispred Careve džamije u Bileći.

Kopirati
Drag cursor here to close