Lavić

Preporod: Antibosanstvo na djelu

Kultura / Flash | 10. 06. 2016. u 10:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Senadin Lavić kazao je danas u Sarajevu da je u BiH sasvim identificirana "antibosanska matrica", kao i obrazac "antibosanstva" koji djeluje tokom cijelog 20. stoljeća i bitno određuje predstave o BiH.

Dodao je da je to i jedan od zaključaka Šestog znanstvenog skupa "Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci" u organizaciji ove zajednice, koji je 28. svibnja održan u Sarajevu, a na kojem je sudjelovalo  29 izlagača iz BiH i svijeta.

''Na kraju 20. stoljeća možemo tvrditi da se srž kulturno-političkog i agresivno-militantnog djelovanja nacijskih politika spram BiH ogleda u cjelovitom konceptu "antibosanstva" koji se strukturira kroz znanstvene interpretacije, kulturno djelovanje, ekonomske odnose, vojne poduhvate te ideologizacije znanja'', naglasio je Lavić.

Cilj ovoga je, dodaje Lavić, da "bosanstvo" nestane u etničko-religijskim svođenjima povijesnog postojanja te se prilagodi trenutnim političkim aspiracijama.

Osim kontinuiranog i planskog poricanja BiH u djelima politike, znanosti te književnog stvaralaštva, Lavić je kao primjer projektiranog "antibosanstva" između ostalog naveo i osporavanje bh. nacije i postojanje bh. naroda te negiranje bh. jezika i svih bitnih oznaka u vezi s BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close