Praizvedba u državi

Premijerna izvedba predstave "Kisik" u HNK Mostar 7. travnja

Kultura / Flash | 03. 04. 2016. u 13:50 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava Kisik, nastala u koprodukciji HNK Mostar i Mostarskog teatra mladih bit će premijerno izvedena u četvrtak, 7. travnja, u 20 sati u HNK Mostar.

U predstavi Kisik, prema tekstu Ivana Viripajeva, igraju Jelena Kordić Kuret i Ivan Skoko a režiju potpisuje Tanja Miletić Oručević, dok je autor glazbe Husein Oručević.

Autor drame, ruski pisac mlađe generacije Ivan Viripajev jedan je od najzanimljivijih i u svijetu najizvođenijih autora novijeg ruskog dramskog pisma.

U Bosni i Hercegovini dosad nije izvođen tako da koprodukcijska predstava HNK Mostar i Mostarskog teatra mladih nosi epitet i praizvedbe u državi.

Dramski kritičari njegov stil karakteriziraju i opisuju kao "frenetični spoj Tarkovskog i Tarantina“, a njegov se dramski svijet bavi mladom generacijom u globalnom selu.

U Kisiku, eksperimentu faktički lišenom fabule, Viripajev se upušta u igru s konvencijama i toposima – melodramska početna situacija predstavlja osnovu za niz asocijacija i imitacija.

To je prije računalna igra, s isjeckanom naracijom, nego drama – u svakom trenutku može nas prebaciti na prethodni ili sljedeći nivo. Sve se ponavlja u nekoj vrsti dijaloga s Dekalogom – deset kompozicija, deset alegoričnih priča, deset pjesama bez izrazitog početka i kraja. U kontekstu tih pjesama su konflikt grada i predgrađa, 11. rujan, Bliski istok, globalizacija i mnoštvo drugih svjetskih i ruskih društvenih tema. Sadržaj je prezasićen hiperboliziranom formom, kaotičnom i frapantnom. Sam Viripajev tvrdi da je želio izokrenuti gledatelju kut gledanja naopako i dovesti u pitanje aktualni vladajući diskurs.

Reprizna izvođenja predstave Kisik održat će se u petak i subotu, 8. i 9. travnja u HNK Mostar u 20 sati.

Ulaznice za građanstvo iznose 10 KM, dok su za studente i umirovljenike 5 KM. Ulaznice se mogu rezervirati: telefonom 063 317 348 putem Facebook stranica Hrvatsko narodno kazlište u Mostaru i HNK za studente, studenti za HNK te e-mailom: [email protected].

Kopirati
Drag cursor here to close