4.izdanje

Osmanović pozvao ministre kulture na Bijenale D-0 ARK Underground

Kultura / Flash | 03. 02. 2017. u 15:07 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović uputio je službene pozive ministrima kulture zemalja koje su partneri u organizaciji ovogodišnjeg, 4. izdanja Projekta Bijenale suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground.

Poziv je upućen ministrici kulture i medija Njemačke Moniki Grutters, ministru kulture i nacionalnog nasljeđa Poljske Piotru Glinskom, ministru kulture i turizma Italije Dariu Franceshiniu, kao i predsjedniku Goethe Instituta Klausu-Dieteru Lehmannu.

U pozivu ministrima, Osmanović je naveo da je Bijenale D-0 ARK Underground projekt kojeg je Vijeće Europe proglasilo za Kulturni događaj Europe za 2011. godinu, te da on predstavlja odličnu platformu za promociju suvremene umjetnosti, na koji je BiH veoma ponosna.

Također, Osmanović je pozvao kolege iz Njemačke, Poljske i Italije da supotpišu Deklaraciju o podršci Projektu D-0 ARK Undreground koju su, u prethodnom razdoblju, potpisali ministri kulture Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske i Austrije.

Novi 4. ciklus Bijenala D-0 ARK Underground bit će otvoren 21. travnja u Konjicu.

Nakon 4. ciklusa, kolekcija D-0 ARK brojat će više od 140 umjetničkih radova umjetnika iz 33 zemlje svijeta. Vrijednost umjetničke kolekcije već je sada procijenjena na više od 14 milijuna maraka, a prema mišljenju međunarodnih povjesničara suvremene umjetnosti, kolekcija D-0 ARK najznačajnija je kolekcija suvremene umjetnosti u jugoistočnoj Europi.

Osnivač projekta Edo Hozić kazao je, povodom otvaranja 4. ciklusa Bijenala, da je zahvaljujući ovom projektu odaslana lijepa slika o BiH te da je vrijeme da bh. društvo preuzme brigu o ARK-u, kao povijesnom spomeniku, te o fantastičnoj umjetničkoj kolekciji, priopćeno je iz Direkcije Bijenale Projekta D-0 ARK.

Kopirati
Drag cursor here to close