Mostar

Održan internacionalni festival ''Bjelopoljski dani folklora''

Manifestacija, koju je otvorio ministar obrazovanja, kulture i sporta HNŽ Rašid Hadžović, održana je u sklopu Mostarskog ljeta 2018.
Kultura / Flash | 11. 08. 2018. u 08:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalna kulturna manifestacija Internacionalni festival folklora "Čuvari tradicije 2018.", odnosno "4. bjelopoljski dani folklora-Mostar" održana je u petak navečer na stadionu Osnovne škole "Bijelo Polje", a okupila je kulturno-umjetnička društva iz BiH, Albanije, Crne Gore, Srbije, Turske, Rumunjske i Slovačke.

Manifestacija, koju je otvorio ministar obrazovanja, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović, održana je u sklopu Mostarskog ljeta 2018., a u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva "Bijelo Polje", "Turističkog udruženja Sjever" - Potoci i Udruženja za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva (UTIKUS) "Bašlija"- Sarajevo.

Predsjednik KUD-a 'Bijelo Polje' Miralem Gluhović kazao je kako se festivalom obilježava i rad tog društva koje je u svom 70-godišnjem postojanju izraslo u respektabilnog predstavnika kulture Hercegovine, odnosno Grada Mostara i HNŽ.

Ministar Hadžović ocijenio je kako i sam naziv manifestacije "Čuvari tradicije" govori da su kulturno-umjetnička društva čuvari tradicije te da oni koji ne poštuju svoju tradiciju jednostavno ne poštuju ni sebe.

Bljesak.info / Defile kroz Stari grad u Mostaru

Na festivalu su, uz kulturno-umjetnička društva iz BiH - KUD "Zmaj od Bosne" (Gradačac), "Preporod" (Konjic), "BZK Preporod" (Doboj Istok), "Stari Grad" (Jajce), te KUD "Bijelo Polje" (Mostar), sudjelovala i srodna društva i ansambli iz Albanije (Centar za kulturu Drač), Crne Gore (KUD 'Ramadan Šarkić', Tuzi), Srbije (Društvo za njegovanje kulturnih tradicija 'Prelo', Ćurug), Turske (Anadolska folklorna plesna grupa 'Hayem' i Tekirgadski centar za unaprjeđenje i istraživanje folklora Tekirgad), Rumunjske (Folklorna plesna grupa 'Boroka'), i Slovačke (Zither cimbule bend), koji su tom prigodom pokazali tradiciju kulture naroda svojih zemalja.

Središnjem dijelu manifestacije prethodio je defile kroz naselje Potoci, te kroz Stari grad u Mostaru.

Bljesak.info / Defile kroz Stari grad u Mostaru

Pojedincima, udruženjima i institucijama, kao i ansamblima koji su pomagali razvoju kulture u suradnji s KUD-om Bijelo Polje, Upravni odbor tog kulturnoga društva dodijelio je i posebno priznanje "Mimar za očuvanje kulture 2018."

Na manifestaciji je sudjelovala i solistička sekcija KUD-a "Bijelo Polje" sa svojim solistima koji su pjevali sevdalinke i narodne pjesme, a prikazane su i dvije izvorne grupe iz Čapljine i Bijelog Polja.

Bljesak.info / Defile kroz Stari grad u Mostaru

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Grad Mostar i Hercegovačko-neretvanska županija.

Kopirati
Drag cursor here to close