Marija Lujza od Hessen-Kassela

Od ove princeze potječu svi današnji europski monarsi

Marija Lujza udala se za princa Ivana Vilima Frisa iz dinastije Oranje-Nassau, vladara Nizozemske. Ivan Vilim Friso i Marija Lujza danas su najbliži zajednički preci svih vladajućih europskih monarha.
Kultura / Flash | 07. 02. 2023. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Koninklijke Verzamelingen / Marija Lujza od Hessen-Kassela (7. veljače 1688., Kassel, Njemačka -  9. travnja 1765., Leeuwarden, Nizozemska)

Sedmog veljače 1688. godine rođena je Marija Lujza od Hessen-Kassela, žena od koje potječu svi današnji europski monarsi.

Rodila se u Kasselu, glavnom gradu landgrofovije Hessen-Kassel, koja je u to doba bila faktički nezavisna država unutar Svetog Rimskog Carstva.

Njezin je otac bio vladar te države, a po majci je Marija Lujza dijelom potjecala i od Barbare Celjske, hrvatsko-ugarske kraljice i carice Svetog Rimskog Carstva.

Marija Lujza udala se za princa Ivana Vilima Frisa iz dinastije Oranje-Nassau, vladara Nizozemske.

Nakon rane smrti svojeg supruga, Marie Luise je preuzela namjesništvo u Frieslandu, Groningenu i Drentheu od 1711. do 1731. kao regentica za svog sina. Živjela je naizmjenično u Leeuwardenu i u Palais Soestdijk.

Nakon smrti svoje snahe, princeza je bila regentica za svog unuka Wilhelma od 1759. do svoje smrti. Vladavinu Marie Luise karakterizirala je njezina društvena angažiranost, što ju je učinilo vrlo popularnom kao Marijke Meu (teta Marijke).

Ivan Vilim Friso i Marija Lujza danas su najbliži zajednički preci svih vladajućih europskih monarha, a i mnogih pretendenata na prijestolja ukinutih monarhija (poput Kraljevine Jugoslavije, Austro-Ugarske Monarhije, Njemačkog Carstva, Ruskog Carstva, Kraljevine Grčke, Kraljevine Bavarske itd.).

Primjerice, britanska kraljica Elizabeta II. potječe od Marije Lujze od Hessen-Kassela po svojoj baki Mariji od Tecka (poznatoj na engleskom jeziku i kao Queen Mary), s time da ih dijeli čak osam naraštaja.

Pretendent na jugoslavensko kraljevsko prijestolje, Aleksandar Karađorđević, potječe od Marije Lujze na dva načina, preko ruske carske dinastije i preko njemačke carske dinastije Hohenzollern.

Kopirati
Drag cursor here to close