Tomislav II.

Prije 75 godina umro je vojvoda od Aoste – hrvatski kralj iz doba NDH

Dogovorom Ante Pavelića s Talijanima, Aimone je 1941. imenovan hrvatskim kraljem, pod imenom Tomislav II. Riječ je samo o tituli, jer Aimone nikada nije imao stvarnu vlast u NDH, a prema nekim izvještajima nije niti imao interesa za Hrvatsku.
Vijesti / Flash | 29. 01. 2023. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wikipedia / Tomislav II. (Torino, 9. ožujka 1900. – Buenos Aires, 29. siječnja 1948.)

Na današnji dan prije 75 godina, 29. siječnja 1948. u Buenos Airesu je umro Tomislav II., poznat i kao vojvoda od Aoste.

Tomislav II, po nekima posljednji hrvatski kralj, trebao je biti okrunjen kod Tomislavgrada, no na koncu nikada nije niti posjetio Hrvatsku.

On je bio princ iz talijanske vladajuće dinastija Savoja, a pripadao je mlađoj liniji dinastije, koja nije bila u direktnom redu za nasljeđivanje talijanskog prijestolja.

Rođeno ime bilo mu je Aimone ( Aimone Roberto Margherita Maria Giuseppe Torino di Savoia), a u Italiji je imao titulu vojvode od Spoleta, a zatim i vojvode od Aoste.

Zapravo, ovaj časnik talijanske ratne mornarice trebao je postati kralj Hrvatske, princ Bosne i Hercegovine, vojvoda Dalmacije, Tuzle i Knina, vojvoda od Spoleta i od Aoste (od 1942.), princ od Cisterna i od Belriguarda, markiz od Voghera i grof od Pondera. Većina od navedenih titula bila je samo na papiru.

U Hrvatskoj i poratnoj Jugoslaviji posprdno je nazivan vojvoda od šporeta.

Dogovorom Ante Pavelića s Talijanima, Aimone je 1941. imenovan hrvatskim kraljem, pod imenom Tomislav II. Dakako, riječ je bila samo o tituli, jer Aimone nikada nije imao stvarnu vlast u NDH, a prema nekim izvještajima nije niti imao interesa za Hrvatsku.

Vojvoda od Aoste 18. svibnja 1941. Tomislav II. postaje službeno kralj Hrvatske: na ceremoniji održanoj u Kvirinalskoj palači u Rimu, Ante Pavelić je u pratnji nekoliko hrvatskih izaslanika formalno zatražio od talijanskoga kralja Viktora Emanuela III. da Amiona od Savoye imenuje hrvatskim kraljem (čime se jasno pokazala podređenost nove hrvatske dinastije i NDH u odnosu na tadađnji Talijanski imperij, kao izvor hrvatskog suvereniteta).

Video: King Tomislav II of Croatia

Pri primanju Zvonimirove krune (to nije bila krunidba) uzeo je ime Tomislav II., kao spomen na prvoga hrvatskoga kralja Tomislava.

Osim odluke samog poglavnika NDH Pavelića da zatraži od talijanskog kralja da imenuje hrvatskog kralja (dakle, nije se tražio pristanak Pape, kakav je inače običaj u katoličkom svijetu), nije nikakvo drugo tijelo NDH odlučivalo o uspostavi monarhije u Hrvatskoj - ni u svibnju 1941., niti ikada kasnije.

Supruga Tomislava II. zvala se Irena i teoretski je bila posljednja hrvatska kraljica. Bila je izvanredno visokog roda, jer su joj među izravnim precima bili ruski carevi i poznata britanska kraljica Viktorija. Otac joj je bio grčki kralj, djed njemački car, pradjed danski kralj, sestra rumunjska kraljica itd.

Rodlia je jednog sina, koji je dobio ime Amedeo Umberto Costantino Giorgio Paolo Elena Maria Fiorenzo Zvonimir (Zvonimir zbog toga što je bio hrvatski prijestolonasljednik).

Posljednji hrvatski kralj Tomislav II. odrekao se 1943. hrvatskog prijestolja, nakon što je Italija kapitulirala u Drugom svjetskom ratu. Na kraju je morao napustiti Italiju, kao i ostali članovi dinastije Savoja. Otišao je u Argentinu gdje je proveo ostatak svojega života.

Tomislav II. od hrvatskih odlikovanja imao je Red krune kralja Zvonimira, Kolajnu krune kralja Zvonimira i Željezni trolist.

Kopirati
Drag cursor here to close