NDH

Na današnjin dan Slavko Kvaternik proglasio Nezavisnu Državu Hrvatsku

"Božja providnost i volja našeg saveznika, te mukotrpna višestoljetna borba hrvatskog naroda i velika požrtvovnost našeg poglavnika dr. Ante Pavelića, odredili su da danas pred dan uskrsnuća Božjeg sina uskrsne i naša Nezavisna Država Hrvatska".
Kultura / Flash | 10. 04. 2024. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijest.hr / Ilustracija

Slavko Kvaternik, umirovljeni visoki časnik, proglasio je na današnji dan, 10. travnja 1941. godine osnivanje Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Proglašenje je emitirano putem Radio Zagreba iz zgrade u Vlaškoj ulici 116. Dogodilo se to u satima kad su njemačke trupe ulazile u Zagreb, a Kraljevina Jugoslavija još nije kapitulirala.

Pet dana prije poglavnik ustaškog pokreta Ante Pavelić, koji se nalazio u Italiji, putem radio stanice Velebit pozvao je hrvatski narod da se pridruži ustašama u uspostavi Nezavisne Države Hrvatske.

Bivši austro – ugarski pukovnik Slavko Kvaternik djelovao je u dogovoru s Pavelićem i njemačkim izaslanikom Edmundom Weesenmayerom.

Naime, nacisti su isprva željeli da Hrvatsku pod njihovim patronatom vodi vođa Hrvatske seljačke stranke Vladko Maček, ali ih je ovaj uporno odbijao. 

Video: Povijesni izvor: zvučni zapis proglašenja NDH

Njemačka se tada okrenula ustašama koji su bili pod patronatom Mussolinijeve Italije, a Weesenmayer je Mačeka uspio nagovoriti da pozove svoje pristaše na mir i lojalnost novoj vlasti.

U međuvremenu Talijanske vlasti su na brzinu prikupljale raštrkane ustaše (njih 150 do 350, prema različitim procjenama), u Pistoi ih opskrbile oružjem te kamionima prebacile u Hrvatsku, pošto su talijanske postrojbe već bile zauzele dijelove Slovenije i Hrvatske.

Ante Pavelić je ostao u Italiji čekajući da Nijemci i Talijani osiguraju teren pa je tek nekoliko dana kasnije od proglašenja stigao u Zagreb preko Karlovca i to u ranim jutarnjim satima.

Nakon njegovog povratka (iz Kraljevine Jugoslavije emigrirao je 1929. godine nakon uspostave diktature) formalizirana je uloga ustaškoga pokreta kao isključivog i jedinoga političkog tijela i organizacije u NDH.

Uspostavljen je Glavni ustaški stan (GUS), Ustaška vojnica i Ustaška nadzorna služba (UNS), te izgrađeno teritorijalno ustrojstvo pokreta.

Kvaternikov tekst proglašenja NDH počinje sljedećim riječima: "Hrvatski narode! Božja providnost i volja našeg saveznika, te mukotrpna višestoljetna borba hrvatskog naroda i velika požrtvovnost našeg poglavnika dr. Ante Pavelića, te ustaškog pokreta u zemlji i inozemstvu, odredili su da danas pred dan uskrsnuća Božjeg sina uskrsne i naša Nezavisna Država Hrvatska". (na dan proglašenja bio je Veliki Četvrtak uoči Uskrsa).

Maček je, pak, izjavio: "Hrvatski narode! Pukovnik Slavko Kvaternik, vođa nacionalističkog pokreta u zemlji, proglasio je danas slobodnu i nezavisnu hrvatsku državu na cjelokupnom historijskom i geografskom području Hrvatske, te preuzeo vlast.

Pozivam sav hrvatski narod, da se novoj vlasti pokorava. Pozivam sve pristaše HSS, koji su na upravnim položajima, sve kotarske odbornike, općinske načelnike i odbornike itd, da iskreno surađuju s novom narodnom vladom". (Izvor: Povijest.hr) 

Video: NDH | 3. epizoda - Deseti travanj 
Kopirati
Drag cursor here to close