Kreće

Skraćena 'Liska' donosi crtu glamura u Mostar

''Narodno pozorište je mali kolektiv, ali dinamičan i dobro organiziran i može odgovoriti svim postavljenim izazovima'', kazao je Mujkanović
Kultura / Flash | 23. 09. 2020. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nismo željeli dozvoliti da se prekine tradicija Mostarske liste jer vjerujem da ćemo, koliko toliko, u ovim danima festivala vratiti jedan svečani duh i malu crtu glamura koju može pružiti samo kazalište i kazališni ambijent'', kazao je direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović povodom održavanja 17. Međunarodnog festivala komedije ''Mostarska liska'' koji počinje u petak 25. rujna i traje do srijede 30. rujna.

Na ovogodišnju 'Lisku' koja je bila planirana u travnju prijavilo se 50 predstava iz regije, no zbog pandemije koronavirusa organizatori su morali pronaći novi termin i selekciju koja se, zbog brojnih ograničenja, svela na bh. produkcije. Tako će se na ovogodišnjoj ''Liski'' odigrati pet predstava u natjecateljskom dijelu te šesta predstava u čast nagrađenih. 

Foto: Bljesak.info / Konferencija za novinare povodom 17. Mostarske liske

''Liska je nešto skraćena zbog sveukupne financijske situacije. Nastojimo održati tradiciju, festival se ne smije i neće ugasiti ni zbog kakvih problema'', istaknuo je umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar Emir Spahić koji je napomenuo kako će na ovom festivalu imati uvid na presjek prošle sezone bh. kazališta, usko vezano za predstave komedijografskog sadržaja.

''Jako kvalitetne predstave ćemo gledati iz gotovo svih profesionalnih kazališta iz BiH. U tijeku festivala ćemo imati i popratni program, a na samom početku festivala prisjetit ćemo se našeg prerano preminulog kolege Mirsada Elezija tako da je ovogodišnji festival posvećen u sjećanje na čast Elezija'', istaknuo je. 

Foto: Bljesak.info / Konferencija za novinare povodom 17. Mostarske liske

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Mujkanović kazao je kako je ove godine posebice uzbuđen zbog izazova prilikom organizacije samog festivala. 

''Bilo je dosta ograničenja u smislu broja publike, nastupi kazališta iz drugih država, ali vjerujemo da će Narodno pozorište u Mostaru odgovoriti izazovu i da smo pripremili kvalitetan sadržaj za mostarsku publiku te ih nećemo razočarati'', rekao je navodeći kako smatra da je najveći uspjeh ovog festivala sama činjenica što će se on održati u datim okolnostima.

''To je pokazatelj naših organizacijskih sposobnosti, kapaciteta. Narodno pozorište je mali kolektiv, ali dinamičan i dobro organiziran i može odgovoriti svim postavljenim izazovima'', naglasio je.

Foto: Bljesak.info / 17. Mostarska liska

U programu 17. Međunarodnog festivala komedije publika ima priliku gledati:

1. "Fistik ili san o suncu, mjesecu i drugim sitnicama" Almira Imširevića, režija Admir Glamočak, produkcija NP Sarajevo

2. "Istina" Florijana Zelera, režija Željko Stjepanović, produkcija GP Jazavac Banja Luka

3. "Identitluk" prema motivima djela Amina Maaloufa, režija Tanja Miletić Oručević, koprodukcija NP Mostar, HNK Mostar i SIU Mostar

4. "Putovanje" Vahida Klopića, režija Midhat Kušljugić, produkcija NP Tuzla

5. "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana, režija Kokan Mladenović, produkcija Kamerni teatar 55 Sarajevo

6. "Čorba od kanarinca" Miloša Radovića, režija Riad Ljutović, produkcija JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo

Sve predstave festivala se igraju u 20 sati na Velikoj sceni NPM-a, uz poštivanje svih mjera i naredbi Krizog stožera FBiH koje su na snazi.

Stručni žiri festivala čine glumac Dragan Jovičić, predsjednik žirija, zatim režiser Ivan Lemo i akademski slikar i nekadašnji direktor NPM-a Salko Pezo. Žiri medija čine Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, a žiri publike radit će u sastavu Nada Dalipahić, Seada Kuštrić i Šejla Mašić.

Od pratećih programa izdvajamo izložbu ''Komarac'' humoristički prilozi iz mostarskih novina ''Sloboda'' autora Darija Terzića, te mini koncerte mostarskih umjetnika DJ Šef i Anita Šunjić koji će biti upriličeni svake večeri nakon izvedbe predstave u foajeu NP Mostar.

ULAZNICE

Ulaznice za Festival po cijeni od 10 KM su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 - 14 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close