Srednji vijek

Mostarcima i Livnjacima bit će predstavljene povelje i pečati bosanskih vladara

Naglašava da se za nekoliko dana obilježava važan povijesni datum - 829. obljetnica objave povelje Kulina bana.
Kultura / Flash | 24. 08. 2018. u 14:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna ustanova Muzej Tešanj ovih dana u povodu 555. obljetnice pada srednjovjekovne Bosne pod vlast Osmanske carevine već treći put priređuje izložbu "Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele", koju planiraju predstaviti i publici u Hercegovini. 

Kako je u izjavi za Fenu istakao kustos Muzeja Tešanj Jasmin Mandžukić, za sada je poznato da će 6. rujna izložba gostovati u Franjevačkom samostanu i Muzeju "Gorica" u Livnu, dok još uvijek nije preciziran termin izložbe u Muzeju Hercegovine u Mostaru. 

''Radi se o izložbi replika - kopija dokumenata i replika pečata, čiji se originali nalaze u Državnom arhivu u Dubrovniku. To je vrijedna kolekcija od 16 povelja i pisama te 16 pečata. U ovaj smo projekt, koji je financiralo Ministarstvo civilnih poslova BiH, ušli zajedno sa našim partnerima Zemaljskim muzejom BiH iz Sarajeva i Franjevačkim samostanom 'Duha Svetog' iz Fojnice'', rekao je Mandžukić. 

On dodaje kako su, u travnju ove godine, prvi put izložbu predstavili pred tešanjskom publikom u prostoru Gradine. S tom su izložbom, napominje Mandžukić, potom gostovali i u Zemaljskom muzeju BiH te spomenutom fojničkom samostanu. 

Naglašava da se za nekoliko dana obilježava važan povijesni datum - 829. obljetnica objave povelje Kulina bana. 

Bosanski vladar ban Kulin 29. kolovoza 1189. godine izdao je svoju čuvenu povelju, kojom je dao određene povlastice Dubrovčanima za slobodu trgovanja po srednjovjekovnoj Bosni. 

''Taj je dokument, slobodno možemo reći, rodni list srednjovjekovne Bosne. Ujedno predstavlja i najstariji dokument pisan srednjovjekovnim bosanskim pismom tzv. bosančicom. Dva originala ove povelje čuvaju se u Dubrovačkom arhivu u Dubrovniku, a treći je u Sankt Petersburgu u Rusiji'', podvukao je Mandžukić.

Kopirati
Drag cursor here to close