PRO-Budućnost

Mirovni kamp u Mostaru: Mladi žele izaći iz 'sigurne zone'

Kultura / Flash | 15. 07. 2016. u 07:23 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Duhovno-obrazovnom centru "Emaus" u Potocima kod Mostara, u tijeku je Mirovni kamp za mlade koji će trajati do 15. srpnja, a organiziran je u okviru projekta PRO-Budućnost.

Mirovni kamp je sedmodnevni program neformalnog obrazovanja o komunikaciji, važnosti izgradnje mira, transformaciji konflikta i suočavanja s prošlošću. Prvi dio kampa je usmjeren na stjecanje znanja o komunikaciji, procesima u oblasti izgradnje mir, dok drugi dio za svrhu ima potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje u procesima izgradnje održivog i dugoročnog mira u Bosni i Hercegovini.

''Kamp je koncipiran da se bavi mirom, predrasudama i stereotipima, a pored klasičnih interaktivnih radionica, organizirali smo i projekt 'Žive biblioteke', koji je aktivnost u kojoj pojedinci govore o svojim iskustvima, i u kojoj predstavljamo različite profile ljudi. Kamp je u tijeku, ali zasad gledano imamo dobar feedback i mišljenja mladih ljudi kojima je važna upravo ova prilika za upoznavanje i druženje'', rekao je za Bljesak.info Siniša Sajević ispred Caritas BiH i projekta PRO –Budućnost.

Kampu nazoči pedesetak mladih ljudi, od 15 do 25 godina, iz 20 zajednica koje su dio PRO-Budućnost projekta, te sedam profesora i šest predavača iz bh. općina. Jedna od njih jeste i Snježana Filipović, predsjednica organizacije Intereduca Brčko, koja smatra kako je cilj ovih radionice potaknuti drugačija razmišljanja mladih ali i povratak u njihove lokalne zajednica s kojima će podijeliti ta stečena znanja.

''Identitet, predrasude, rješavanje nenasilne razrade konflikta, osnaživanje i slično, su samo neke od tema kojima se bavimo ovdje i ja sam oduševljena zasad postignutim. Obično je potrebno određeno vrijeme da bi se mladi povezali u grupama, no ovdje su mladi tako kliknuli vrlo brzo, i postali su zaista jedna grupa'', rekla je Filipović i dodala kako se mladi ipak najviše vesele pripremama i radu na aktivnostima koje će realizirati u svojim lokalnim zajednicama.

Uz Intereducu, aktivnosti i važnost ovog projekta kojeg provodi PRO Budućnost, prepoznali su i iz Nansen Dialog Centra, te se slažu kako je ovo samo jedan u nizu koraka koje, mi kao društvo, moramo napraviti prema miru u našoj zemlji.

''Ovo je fenomenalno iskustvo, ovih sedam dana zajedno je jedan poseban osjećaj, gdje mladi sami otkrivaju nešto novo. Poseban izazov su homogene zajednice na koje se nitko ne fokusira, i u kojima oni sami ne vide nikakav problem, jer žive u jednom izoliranom svijetu. Svi oni žele osjetiti ono nešto drugačije, i svi žele pričati. Upravo oni postavljaju pitanja koja možda u nekim drugim okolnostima ne bi postavili jedni drugima, jer se uvijek pretpostavlja kako treba postojati nekakva 'sigurna zona''', rekla je za Bljesak.info Ljuljeta Goranci-Brkić, ispred organizacije NDC.
Dio programa ovog Mirovnog je i posjet vodopadu Kravice, odlazak na predstavu 'Ajmo na fuka', te javno govorenje bivših logoraša koje je kod mladih izazvalo veliko zanimanje.

''Cijeli kamp je za mene bio jedno otkrivenje i mislim da se svi mi mladi trebamo uključivati u ovakve akcije kako se prošlost ne bi ponovno dogodila'', mišljenja je Mirza Okanović iz Gradačca, jedan od sudionika ovog kampa.

Da je potrebno što više uključivati mlade u ovakve akcije smatra i osamnaestogodišnja Šerifa iz Kladnja koja ističe kako uz nova znanja ovaj kamp za nju donosi novu osobnu priču i doprinosi porastu njezinog samopouzdanja.

''Ovaj kamp nam pomaže shvatiti prošlost koja je iza nas i daje nam načine da izvučemo nešto pozitivno iz svega tog što se dogodilo. Zbližila sam se s ljudima i shvatila koliko i ja vrijedim kao osoba, koliko drugi čuju i cijene moje mišljenje, te ono najbitnije, koliko sam ja naučila cijeniti i poštovati suprotno mišljenje od mog'', dodaje Šerifa.

PRO-Budućnost je četverogodišnji projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), čija je svrha izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.

Projekt implementira CRS u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close