23. godišnjica stradanja

Memorijalni centar Potočari: Dostojanstvena dženaza kakvu zaslužuju žrtve

U Memorijalnom centru u Potočarima zadovoljni su organizacijom kolektivne dženaze i Marša mira 2018. na putu od Nezuka do Potočara.
Kultura / Flash | 12. 07. 2018. u 11:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Memorijalnom centru u Potočarima, nakon završetka obilježavanja 23. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici i kolektivne dženaze za 35 ubijenih Srebreničana, zadovoljni su organizacijom kolektivne dženaze i Marša mira 2018. na putu od Nezuka do Potočara.

''Ovogodišnje obilježavanje 23. godišnjice stradanja i Marš mira su protekli na najdostojanstveniji način. Komemoraciji je prisustvovao veliki broj uzvanica, sve je proteklo na visokom nivou i na način kako dolikuje ovakvoj vrsti obilježavanja. Nijedan problem nije zabilježen ni u jednoj aktivnosti koja je podrazumijevala aktivnosti koje su vezane za obilježavanje. Možemo reći da smo ponosni i zadovoljni organizacijom ovogodišnjeg obilježavanja jer naše žrtve zaslužuju dostojanstvo'', istaknuo je predsjedavajuću UO Memorijalnog centra Potočari Nisvet Mujanović

Memorijalni centar u Potočarima je otvoren 2003. godine, te godine je ukopano 989 žrtava, 988 muškaraca i jedna žena, sa tri kolektivna ukopa. Najmlađa ukopana žrtva je Fatima Muhić, koja je ubijena kao novorođenče, a najstarija ukopana žrtva je Šaha Izmirlić koja je imala 94 godine kada je ubijena.

Dosad je svoj smiraj u Memorijalnom centru našlo 6.610 identificiranih žrtava genocida. Još se traga za 1.000 žrtva i traži se njihova identifikacija.

''U organizaciji obilježavanja i pripreme dženaze sudjeluje više institucija, organizacija i pojedinaca, a bez njih organizacija ovakve vrste bi teško bila na ovakvom nivou. Ovom prilikom se zahvaljujem svim sudionicima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi i organizaciji dženaze. Želimo zahvaliti i studentima-volonterima koji su pomogli u čišćenju Memorijalnog centra nakon dženaze. Lijepe su to poruke. Memorijalni centar u Potočarima čini velike napore da sjećanje na žrtve bude prisutno tijekom cijele godine i svakoga dana'', zaključio je Mujanović, priopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Kopirati
Drag cursor here to close