Vrijedan rad

Kradljivcu Banksyjeva murala u Ukrajini prijeti 12 godina zatvora

Muškarac, zajedno s nekoliko pomagača, uklonio je početkom prosinca grafit britanskog uličnog umjetnika sa zida u kijevskom predgrađu Hostomel.
Kultura / Flash | 03. 01. 2023. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured glavnog tužitelja u Kijevu pokrenuo je postupak protiv kradljivca Banksyjeva murala, a prijeti mu do 12 godina zatvora.

Muškarac, zajedno s nekoliko pomagača, uklonio je početkom prosinca grafit britanskog uličnog umjetnika sa zida u kijevskom predgrađu Hostomel.

Skupina je odrezala dio ploče i žbuke s pročelja na kojem se nalazio prikaz žene s plinskom maskom, rekli su dužnosnici.

Bio je svjestan vrijednosti rada

Kazneni postupak usmjeren je isključivo protiv muškarca za krađu počinjenu pod ratnim stanjem, a prijeti mu do 12 godina zatvora, navele su vlasti, prenosi Hina.

"Bio je svjestan vrijednosti rada i planirao je prodati grafit, a dobivenim sredstvima raspolagati kako želi", priopćilo je glavno tužiteljstvo u ponedjeljak.

"Da bi to učinio, zatražio je pomoć ljudi koji nisu bili svjesni njegovih namjera, a koje je uvjerio da ima sve potrebne dozvole za demontiranje murala", dodaju.

Tamošnji stanovnici uočili su da je prikaz žene u kućnoj haljini s viklerima, plinskom maskom i aparatom za gašenje požara uklonjen sa zida i pozvali su policiju. Riječ je o jednom od nekoliko umjetničkih djela izrađenih u Ukrajini prošlog mjeseca.

Grafit nije oštećen

Grafit je zaplijenjen, a ministarstvo kulture odlučit će o njegovoj sudbini. Grafit nije oštećen, a štiti ga policija, poručio je guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba na komunikacijskoj platformi Telegram.

Nije poznat identitet Banksyja. U studenom se doznalo za nekoliko njegovih umjetničkih djela u predgrađima Kijeva zahvaćenih ruskim ratom, kao i u samoj ukrajinskoj prijestolnici.

Anonimni britanski ulični umjetnik Banksy otkrio je da je izradio 50 djela koje će prodati, a prikupljena će sredstva dati humanitarnoj organizaciji za pomoć Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close