Mostar

Ivanu Nešigorcu književna nagrada “Aleksa Šantić“

'Malom svečanošću i dodjelom književne nagrade “Aleksa Šantić“ okončane su 102. Šantićeve večeri poezije
Kultura / Flash | 16. 10. 2021. u 22:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malom svečanošću i dodjelom književne nagrade “Aleksa Šantić“ okončane su 102. Šantićeve večeri poezije. Manifestacija je prema riječima predsjednice Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta“ Sanje Bjelica – Šagovnović, i ove godine imala međunarodni karakter uz niz sadržaja na koje, kako je rekla, mogu biti ponosni, javlja Anadolu Agency (AA).

Foto:Anadolija / Okončane su 102. Šantićeve večeri poezije

“Aleksa Šantić je na najljepši način opjevao ovaj grad Mostar. 'Prosvjeta' i 'Gusle' nastoje očuvati sjećanje na njegov lik i djelo, dok mu se Mostar na najbolji način nastoji odužiti za sve što je za njega činio“, kazala je Bjelica – Šagovnović.

Nagrada “Aleksa Šantić“ dodjeljuje se od 1968. godine. Ranije je je to činila Skupština Mostara, a od 2012. kulturna društva “Gusle“ i “Prosvjeta“.

Žiri u sastavu Pero Zubac, Đorđe Sladoje i Vladan Bartula odlučio je da se ove godine nagradi Ivan Nešigorac iz Novog Sada, za djelo “Ogledala oka nedremana“.

Foto:Anadolija / Okončane su 102. Šantićeve večeri poezije

“Ogromna čast za mene jer je Aleksa Šantić pjesnik koji nas je u različitim razdobljima znao ozariti. Doživljavali smo ga i dok smo bili djeca. Ulazili u svijet njegove elegije i tužnih pjesama koje je znao sačiniti. Imao je tematsku širinu za sve starosne kategorije. Mali je broj pjesnika bio takve orijentacije“, rekao je Nešigorac.

Šantićeve večeri poezije započele su 2. listopada, a osim Mostara dio programa održan je u Nevesinju.

Kopirati
Drag cursor here to close