AGM

Hrvatski prijevod Andrićeve disertacije o razvoju duhovnog života u Bosni

Kultura / Flash | 28. 07. 2017. u 13:24 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski prijevod disertacije Ive Andrića "Razvoj duhovnoga života u Bosni pod utjecajem turske vladavine", koju je s njemačkoga jezika preveo Pavao Vujica, objavila je zagrebačka nakladna kuća AGM.

Andrićeva disertacija nije klasičan historiografski rad pisan prema svim pravilima struke, smatra autor predgovora akademik Krešimir Nemec i dodaje kako se prije može govoriti o kulturno-povijesnoj studiji sa znatnim stupnjem beletrizacije građe.

Nemec ističe kako je središnje poglavlje disertacije posvećenoduhovnom životu katoličkoga stanovništva Bosne.

Napominje kako je Andrić izvore za pisanje svoje disertacije kasnije izdašno koristio kao izvore za motive i teme u pisanju svojih književnih djela.

Ključna teza koja se provlači kao provodni motiv kroz čitav rad, ističe Nemec, jest to da su turska okupacija i višestoljetna vladavina imale negativan utjecaj ne samo za kršćansko stanovništvo nego i za ukupan kulturni i politički život u Bosni.

Ocjenjuje kako je Andrićeva disertacija zadržala do danas određenu mjeru aktualnosti, posebno u vezi s raspravama o kulturnom identitetu Bosne, multikulturalizmu i amalgamizaciji kulture. "Disertacija je i ključ za razumijevanje Andrićeva djela u cjelini", piše Nemec i dodaje kako se u njoj kriju zametci njegovih književnih tekstova.

Knjiga "Razvoj duhovnoga života u Bosni pod utjecajem turske vladavine" (159 str.) podijeljena je na pet poglavlja - duhovni život u Bosni prije turskoga osvajanja, širenje islama kao neposredan utjecaj turske vladavine, utjecaj društvenih i administativnih ustanova islama utjelovljenih u tursku vladavinu na život nemuslimanskoga stanovništva, duhovni život katoličkoga puka tijekom turske vladavine u svojem uobičajenom utjelovljenju: književnom i kulturnom djelovanju franjevaca, srpska pravoslavna crkva, njezin razvoj i djelovanje tijekom turske vladavine kao izraz duhovnoga života dijela pravoslavnoga stanovništva te u dodatku: hibridna književnost bosanskih muslimana kao pojavni oblik djelovanja islama na ovaj dio stanovništva.

Ivo Andrić rođen je Dolcu kod Travnika, 9. listopada 1892., a preminuo u Beogradu, 13. ožujka 1975. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close