Posjeta

Hrvatski književnici s učenicima u dvjema kupreškim školama

Kultura / Flash | 15. 11. 2016. u 12:55 M.M./Ilija Drmić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovnu školu Fra Miroslav Džaja i Srednju školu u Kupresu u ponedjeljak 14. studenoga 2016. na spomendan prvoga proglašenog hrvatskog sveca Nikole Tavelića, a u povodu XVII. Humskih dana poezije posjetili su književnici Ružica Hrnjkaš iz Kupresa, Mijo Tokić iz Kongore kod Tomislavgrada i Miljenka Koštro iz Vira kod Posušja sa svojim župnikom don Ilijom Drmićem, koji je jedan od urednika njezinih knjiga.

Dočekali su ih ravnatelji tih škola, Osnovne Marko Tovilo i Srednje Biljana Dumančić. Najprije se program odvio u velikoj športskoj dvorani, u kojoj se okupilo oko 300 učenika od 2. do 8. razreda, te u učionici obližnje Srednje škole gdje je sudjelovalo na ovome susretu s književnicima 50 učenika.

Ravnatelj Tovilo srdačno je pozdravio goste i zaželio im dobrodošlicu, te istaknuo da je ovo prvi dolazak književnika među njihove učenike. Pozdravila ih je i učenica 8. razreda Ružica Mijoč, a na kraju druženja u osnovnoj školi u ime svih djelatnika škole izrekla je zahvale za dolazak učiteljica Josipa Čolić.

I u Srednjoj školi književnike je pozdravila ravnateljica Biljana Dumančić i profesorica hrvatskoga jezika Marija Vila, koja je izrekla zahvalu i poziv na ponovni susret ovakve vrste. Svojim pozdravnim govorom uzvratio je spomenutim ravnateljima i svim djelatnicima škole, napose učenicima, Mijo Tokić u ime Društva Hrvatskih književnika Herceg Bosne iz Mostara, čija je uprava poslala po dva paketa odabranih knjiga za knjižnice obiju spomenutih kupreških škola.

Nakon toga književnici su se predstavili đacima, osnovcima i srednjoškolcima, i pročitali im nešto od svoga književnoga stvaralaštva, koju pjesmu ili kratku priču, te su im rekli nekoliko poticajnih riječi za iskazivanje ljubavi prema književnosti i uopće svim vrstama umjetnosti što oni proučavaju u svojoj školi.

Najprije je književnica Miljenka Koštro (rođena 1964.) iz Vira predstavila svoju literarnu djelatnost i pročitala nekoliko pjesama iz svojih triju stihozbirki: Cvijetnjak na kamenu - 2003., Miris vječne mladosti - 2004., Čarolija svitanja - 2008., za što je dobila i određena priznanja i nagrade.

Nakon toga pročitala je priču iz najnovijega broja dječjeg lista Cvitak, kratko je predstavila svoj roman Biti Viktor koji opisuje život nagluha Viktora, pobjednika unatoč svemu lošemu što mu se događalo u životu. Rekla je da joj list Svjetlo riječi redovito objelodanjuje po jednu poučnu priču. Njezine pjesme mogu razumjeti djeca i svi ostali uzrasti jer ih je ispisala, kako je sama rekla, ''s osjećajima majke''.

Poslije Miljenke nastupio je pred ovom brojnom učeničkom publikom dviju škola Mijo Tokić (rođen 1951.) iz Kongora kod Tomislavgrada. On je više godina radio kao srednjoškolski profesor hrvatskoga i latinskoga jezika u Tomislavgradu, te jednu godinu u Kupresu, što s radošću ističe ovom zgodom. Nakon demokratskih izbora 1990. god. i u vrijeme Domovinskog rata (1991.-1995.) i poslije rata obnašao je važne političke dužnosti.

Za poeziju je nagrađivan na Duvanjskim danima kulture (DDK) dva puta, te nagradom Hrvatskog slova i Hrvatske kulturne zaklade Dubravko Horvatić. Dosad je objavio ove stihozbirke: Knjiga nemira - 1990., Drago kamenje - 2000., Oteto sunce - 2006., Sjaju li zvijezde - 2009., Uspinjanja - 2013. i Moj kam - 2016. Iz svake od ovih svojih zbirki pročitao je po jednu ili dvije pjesme, koje bi, prema njegovu mišljenju, trebale djelovati na uzdignuće duha ovih učenika na Kupresu kako bi pokoji od njih krenuo putem ovim pjesnika i književnika.

Djeci se obratio i don Ilija Drmić, koji je bio profesorom njihovu vjeroučitelju Dariju Jakovljeviću na Teološkom institutu u Mostaru. On je rekao da povremeno piše i objavljuje pjesmotvore, zatim sve novinarske žanrove (vijesti, izvješća, putopise, reportaže, feljtone...) što ih je objavljivao u listu Crkva na kamenu u Mostaru i drugim listovima, objavio je više knjiga, a sudjelovao je u uređivanju većeg broja teoloških, povijesnih i književnih časopisa i knjiga od kojih je mnoge lektorirao i providio proslovima i pogovorima.

I konačno ovim đacima, koji su otvoreni za dobro i lijepo obratila se umirovljena prosvjetna djelatnica, likovna umjetnica i književnica Ružica Hrnjkaš, kratkim predstavljanjem sebe i svoga djelovanja u školstvu, te pjesama što ih je napisala i prvi put javno izgovorila ovoj učeničkoj publici.

Njezine su pjesme o Domovinskom ratu koji je veoma plamtio na Kupresu i pomeo sve stanovništvo u Makarsku i okolicu, kao i o vrhu planine ponad Kupresa zvanome Kujača što ga je u svojoj pjesmi ovjekovječio Mijo Tokić.

Ružica Hrnjkaš objelodanila je i ove zanimljive knjige biografskoga i dnevničkog karaktera u vrijeme Domovinskoga rata: Nesrbi van, Kupreška saga, te o narodnim umotvorinama Kupresa i okolice s naslovom Narodno biserje u Zagrebu 2012.

Kopirati
Drag cursor here to close