Svjetski dan srca

HP Mostar izdala poštansku marku u obliku srca

Kultura / Flash | 30. 09. 2016. u 14:01 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Svjetskoga dana srca, Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u obliku srca (u arku od 8 maraka), maksimum kartu (MC), žig i omotnicu prvoga dana (FDC), priopćeno je iz HP-a.

Autor izdanja je Ivica Madžar, a marka nominalne vrijednosti 2,70 KM tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu.

Ljudsko srce jedan je od najvitalnijih organa u ljudskom tijelu. Svjetski dan srca, koji je 2000. godine proglasila Svjetska kardiološka unija, obilježava se u cijelome svijetu 29. rujna. Svake godine obilježavanje ima drugu temu, a ove godine tema je stvaranje okoline pogodne za zdravlje srca.

Cilj je informirati ljude o srčanim bolestima i srčanim udarima, jer svake godine od ovih bolesti u svijetu umre oko 17 milijuna ljudi. Najmanje 80 posto preuranjenih smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti može se izbjeći zdravim životom ako se isključe četiri glavna faktora rizika: pušenje, nezdrava prehrana, fizička neaktivnost i zloupotreba alkohola. Za borbu protiv bolesti srca najvažnije je educirati stanovništvo da prepozna faktor rizika.

Širenju svijesti o kardiovaskularnim bolestima pridružuje se i Hrvatska pošta Mostar izdavanjem prigodne poštanske marke "Svjetski dan srca", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close