Dani ćirilice

Gubljenje ćirilice: Srbi su jedini dvojezični narod u Europi

Kultura / Flash | 20. 04. 2016. u 07:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ćirilica, iako najsavršenije pismo na svijetu i jedno od osnovnih obilježja srpskog nacionalnog identiteta, danas je u srpskom narodu potisnuta u drugi plan, bez ijednog valjanog razloga'', rečeno je u Kotor Varošu na otvaranju izložbe "Dani ćirilice od početka pismenosti do današnjih dana", autora Gavre Popovića, člana SPKD "Prosvjeta" iz Kneževa.

"Jezik i narod su jedno, a upravo je jezik osnovno oružje kojim se brani narod. Srbi su jedini dvojezični narod u Europi, a za ćirilicu se bore samo okorjeli tradicionalisti", rekao je član Općinskog odbora SPKD "Prosvjeta" Kotor Varoš Filip Perišić, otvarajući izložbu u Narodnoj biblioteci.

Prema njegovim riječima, problem identiteta srpskog jezika je u činjenici da nije izvršena standardizacija i da umjesto nekadašnjih 650.000 riječi srpski jezik danas ima svega 300.000.

Popović je istaknuo kako je osnovna poruka ove izložbe želja, potreba i obveza da se sačuva i zaštiti ono najvrednije - jezik srpski i pismo ćirilica, od Vladivostoka do Jadranskog mora.

Profesorica srpskog jezika i književnosti Slobodanka Kalamanda apelirala je da sve relevantne ustanove i instutucije vode računa o očuvanju kulturno-povijesnog i duhovnog nasljeđa svog naroda.

Izložba, koju je organizirala Narodna biblioteka povodom Dana općine Kotor Varoš - 24. travnja, obuhvaća isječke iz novina, spise i dokumente na ćirilici, prenijela je Srna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close