Faladžić

Dva izvora za kulturu

Iz Ministarstva finansija HNK navode kako će Vlada ovog kantona sigurno nastaviti kontinuitet ulaganja u infrastrukturne projekte, ali i općenito ulaganja u kulturu…
Kultura / Flash | 10. 09. 2022. u 10:12 Plaćeni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada HNK od svog imenovanja kao jedan od prioriteta u svom djelovanju označila je infrastrukturne projekte u oblasti kulture jer su pretpostavka za kvalitetniji rad, razvoj, ali dugoročno rentabilnije funkcioniranje tih ustanova. Prednost kod ulaganja imale su javne ustanove od značaja za organiziranje i promoviranje kulturnih vrijednosti u HNK.

Prema riječima ministra finansija HNK Adnana Faladžića, sredstva su obezbjeđena iz dva izvora. "Prije svega, iz budžeta HNK  gdje smo kroz višegodišnje finansiranje u prvom redu u potpunosti završili investiciju Centra za kulturu Mostar i drugi izvori su sredstva Svjetske banke, gdje smo kroz projekat energetske efikasnosti za objekat NU Konjic Vlada je odobrila skoro 700.000 KM", istakao je Faladžić.

Narodni univerzitet u Konjicu, kulturno je zdanje koje je uvršteno u kategoriju nacionalnih spomenika BiH. Kao javna ustanova od šireg značaja predstavlja mjesto u kojem su smještene i djeluju gotovo sve kulture i umjetničke institucije iz tog grada. Nakon ulaganja Vlade HNK kroz realizaciju projekta energetske efikasnosti, ovaj objekat dobio je maksimalnu funkcionalnost. Stvorene su predispozicije za izgradnju ambijentalnog prostora koji bi uključivao prikazivanje blockbustera, koncerta, teatarske predstave, pa čak i manje operske izvedbe, što će dodatno obogatiti ponudu Narodnog univerziteta i Grada Konjica.

Video: KULTURA

Direktor JU Narodni Univerzitet Konjic Benjamin Mušinović otvoreno kino označava kao naredni veliki projekt. "Taj Open-air je budućnost, velika želja, mene lično, svih uposlenika u ovoj ustanovi i čitavog grada. Da zasja punim sjajem i da Konjic zaista bude jedna tačka koju ćemo pozicionirati na najkvalitetniji način kao središte između Sarajeva i Mostara i sve ono što dođe u veće centre zaslužuje i ima publiku ovdje", rekao je Mušinović.

Iz Vlade HNK najavljuju kako će se nastaviti podrška ulaganja u razvoj infrastrukture. "U budžetu za 2022. godinu, osigurano je 500.000 KM za projekte infrastrukture u oblasti kulture, od kojih je 250.000 KM namijenjeno za projekat ljetnog kina", rekao je ministar Faladžić.

Centar za kulturu Mostar posljednjih godina vodeća je kulturna institucija Grada Mostara u produkciji kulturnih, umjetničkih i drugih sadržaja u ovom gradu. Primjer su kako ciljana ulaganja u objekte kulture značajno utiču na njihovu kvalitetu rada i ukupne ponude.

Direktor Senad Suljić naveo je kako je pored osnivača ove ustanove Grada Mostara, Vlada HNK najvećim dijelom zaslužna za rekonstrukciju prostornih kapaciteta Centra i obnovu njegove infrastrukture. "Time se osigurao jedan atraktivan, pristupačan, te posebno koncipiran i atraktivan prostor za rad i djelovanje. Centar je zahvaljujući pomoći Vlade HNK uspio dostići nivo institucije koja je stalno prisutna i vidljiva široj javnosti koju ciljana publika doživljava kao primarno mjesto predstavljanja kulturnih sadržaja" .

Iz Ministarstva finansija HNK navode kako će Vlada ovog kantona sigurno nastaviti kontinuitet ulaganja u infrastrukturne projekte, ali i općenito ulaganja u kulturu, označavajući tu oblast izuzetno bitnom za daljnji razvoj Hercegovine.  

Kopirati
Drag cursor here to close