Odgojni centar nije počeo s radom

HNŽ: Prijedlog za v. d. direktora posvađao ministre HDZ-a i SDA

Tako je posljednja sjednica Vlade HNŽ, održana 30. kolovoza, naprasno prekinuta kada je ovo pitanje došlo na dnevni red i kada su ministri SDA zatražili pauzu s koje se nisu vratili.
Vijesti / Politika | 07. 09. 2022. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od godinu i pol, koliko je prošlo da je odluka o osnivanju Odgojnog centra Hercegovačko-neretvanske županije usvojena u Županijskoj skupštini, ova ustanova, koju imaju skoro sve županije u Federaciji BiH, u Hercegovini nije ni počela s radom.

Štoviše, pitanje imenovanja v.d. direktora Odgojnog centra HNŽ, čije će sjedište biti u dijelu glavne zgrade bivše Osnovne škole ''Gnojnice'' u istoimenom mostarskom prigradskom naselju je, kako piše Avaz, posvađalo koalicijske partnere u Županijskoj vladi, odnosno ministre HDZ BiH i SDA.

Tako je posljednja sjednica Vlade HNŽ, održana 30. kolovoza, naprasno prekinuta kada je ovo pitanje došlo na dnevni red i kada su ministri SDA zatražili pauzu s koje se nisu vratili.

Za ministre iz SDA je bilo sporno, kako piše Avaz, iz izvora bliskih Županijskom odboru ove stranke, to što je resorni ministar dr. Goran Opsenica kao v. d. vršitelja dužnosti na period od šest mjeseci predložio osobu koja je uposlena u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite i to kao inspektor te da je u suštini time prekršen politički dogovor prema kojem ta pozicija pripada njima.

Iz Ministarstva su nam kazali da su njihovi prijedlozi rješenja za imenovanje v. d. direktora i Upravnog vijeća uvrstili u dnevni red sjednice održane još 26. travnja, ali je dogovoreno da se o tome raspravlja u narednom periodu.

Kako ta točka nije bila uvrštena na sljedeća dva tjedna, poslali su dvije urgencije uz pojašnjenje da je početak rada Odgojnog centra od značaja za provedbu odluke Vlade HNŽ o usvajanju Akcijskog plana HNŽ za provedbu Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH, ali i zbog prijema i pružanja stručne podrške djeci žrtvama trgovine ljudima i djeci zatečenoj u skitnji i prosjačenju.

''Konačno, Vlada HNŽ na dnevni red sjednice, održane 30. kolovoza, stavlja prijedlog rješenja o imenovanju v. d. direktora i privremenog Upravnog vijeća, no ni ovaj put ministri iz reda SDA, unatoč upozorenjima o šteti koja je već nastala i koja će tek biti prouzročena, nisu bili spremni podržati prijedloge. Tražili su pravo da umjesto Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, kao ovlaštenog predlagača, oni predlože stranački podobne kadrove, što Ministarstvo nije prihvatilo'', kazali su iz Ministarstva.

Uloga privremenih organa upravljanja bila bi da registriraju ustanovu, izvrše njen upis u Sudski i registar ustanova socijalne zaštite HNŽ, donesu sve akte neophodne za početak rada, nakon čega bi bio raspisan natječaj za direktora.

Inače, Odgojni centar bi imao Jedinicu za izvršavanje odgojne preporuke i mjere, Jedinicu za opservaciju i dijagnostiku i Prihvatnu stanicu.

Kopirati
Drag cursor here to close