BiH

Akšamski ezani označili početak mjeseca ramazana

Kultura / Flash | 05. 06. 2016. u 19:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Za muslimane Bosne i Hercegovine, Balkana, Evrope, pojava Mjeseca mlađaka i akšamski ezani, večeras su označili početak mjeseca ramazana.

Post u mjesecu ramazanu je jedan od pet stubova islama, a također je i jedan od najvećih vidova ibadeta (obožavanja Boga) koji jedan vjernik može obaviti. U ramazanu je za muslimane i najblagoslovljenija noć, Lejletu-l-Kadr, noć u kojoj je počela objava Kur'ana.

Post u mjesecu ramazanu je stroga dužnost bilo da se obavlja na vrijeme ili nadoknađuje, punoljetnim i zdravim muslimanima i muslimankama. Pa Hanefijskom mezhebu (pravna škola) nijet (odluka, namjera) je obavezan za svaki dan ramazana. Postiti, znači suzdržati se od jela i pića tijekom dana. A ove godine post traje 29 dana.

Večeras će u svim džamijama, tekijama, mesdžidima, biti klanjan i prvi teravih-namaz, koji ima 20 rekata, a u zoru je i prvi sehur, čime nastupa i prvi dan posta, šehri ramazana 1437. Hidžretske , ili 6. lipnja 016. godine.

Za Sarajevo, sehur, vrijeme kada se zaposti, je u 2.33 sati, a iftar je u 20.31 sati, što iznosi otprilike 18 sati posta. Vjernici, kako je uobičajeno, vrijeme posta provode slušajući mukabele, učenjem i razumijevanjem Kur'ana, dobrovoljnim namazima, zikrom, druženjem na zajedničkim iftarima i sehurima, činjenju dobrih djela.

Imam Gazi Husrev-begove džamije Mensur ef.Malkić je vjernicima poslije akšam-namaza poželio ugodan i lahak post, a nakon toga u haremu džamije je podijeljeno šerbe, hurme i slatkiši.

U Sarajevu je početak ramazana označen tradicionalnim pucanjem iz topa sa Žute tabije.

U Kur'anu se kaže "O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili." (el-Bekare, 183.).

Kopirati
Drag cursor here to close