Studenti

Mostar: Predstavljen lik i djelo Evlije Čelebije

Kultura / Flash | 14. 04. 2018. u 09:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U institutu 'Yunus Emre' u Mostaru održana je konferencija o Evliji Čelebiji, a o njegovom životu pričali su Nermina Mušanović i Zila Tabaković.

Konferencija je organizirana u suradnji instituta 'Yunus Emre' i Odsjeka za turski jezik i književnost pri fakultetu humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić'.

"Ovo je jedna od konferencija sa studentima Odsjeka za turski jezik i književnost pri fakultetu humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić' s kojima smo ostvarili suradnju prije otprilike godinu dana, a nastavit ćemo i ubuduće suradnju s njima.

Konferenciju su u potpunosti pripremile studentice spomenutog odsjeka Zila Tabaković i Nermina Mušanović. Već 11. svibnja imat ćemo konferenciju sličnu ovoj gdje ćemo pratiti isti koncept, ali će biti druga tema, odnosno neka druga povijesna ličnost.

Dvojak je cilj konferencija koje priređujemo. Jedan je da publici približimo neke povijesne ličnosti koje su bitne za BiH, ali i za Tursku. Drugi cilj je da studentima pružimo priliku da sami organiziraju ovakav događaj i da na taj način grade sebe, te da vide što je sve potrebno kako bi se organizirala jedna konferencija", kazao je za Bljesak.info direktor instituta 'Yunus Emre' u Mostaru Yunus Dilber.

"Sami život i djelo Evlije Čelebije je za nas jedna velika lekcija. Kroz istraživanje sam došla do brojnih saznanja o kojima ranije nisam ništa znala i samim tim mi je bilo veliko zadovoljstvo raditi ovo istraživanje", rekla je za Bljesak.info Tabaković.

"Konferenciju smo pripremale određeni period uz pomoć profesorice Gonul Erdem. Ja sam govorila o Čelebijinoj biografiji, dok je kolegica prezentirala podatke o njegovom djelu. Mišljenja sam da je Evlija Čelebija jako važna ličnost kako za BiH, Tursku, tako i za ostale zemlje koje je posjetio", istaknula je za Bljesak.info Mušanović.

Evlija Čelebija putopisac, rodio se u Carigradu Istanbulu 1611., a preminuo 1679. godine. Tijekom četrdeset godina putovao je po tadašnjem Osmanlijskom carstvu i izvan njega, a sudjelovao je i u brojnim bitkama. O svim svojim opažanjima i doživljajima napisao je opsežno djelo u deset knjiga pod imenom "Putopis" (Sejahatnama) ili "Tarihi sejjah".

U njegovim putopisima ima interesantnih opisa balkanskih zemalja iz 17. stoljeća. Ostavio je i brojne zabilješke o Bosni i Hercegovini, Sarajevu i Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close