potpora

25 godina MEDIA potprograma: Kontinuirana podrška EU ključna za bh. audiovizualni sektor

Kultura / Flash | 21. 12. 2016. u 15:27 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EU info centar u BiH i Desk Kreativna Evropa BiH 20. prosinca su organizirali događaj povodom obilježavanja 25. godišnjice MEDIA potprograma Kreativne Evrope – okvirnog programa Europske komisije za podršku kulturnom i audiovizuelnom sektoru.

Europska unija je osigurala članstvo BiH u programu Kreativna Evropa u lipnju 2014. godine kroz IPA I program dodijelivši 184.500 eura kao ulaznu kartu za sudjelovanje BiH u programu. Massimo Mina, voditelj Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju pri Izaslanstvu Europske unije u BiH se osvrnuo na nastanak i opći cilj ovog programa.

„Prethodni programi poput 'Culture', 'MEDIA' i 'MEDIA Mundus' su integrirani u program Kreativna Evropa. Ovaj program je otvoren za kulturne i kreativne organizacije iz zemalja članica EU kao i onih koje nisu članice EU. Na ovaj način, EU pruža podršku tisućama umjetnika i kulturnih stručnjaka u prekograničnom radu i pronalasku nove publike, kao i novih tržišta“, rekao je Mina.

Zoran Galić, voditelj MEDIA deska BiH je prepoznao značajni potencijal ovog programa, naročito za bh. redatelje kojima se najčešće odobravaju projekti u okviru ovog programa.

„Otkad je BiH pristupila MEDIA programu 2013. godine, odobreno je pedeset sedam projekata, s ukupnom podrškom od 1.129.817 eura. Ovo su izvrsni rezultati i Desk Kreativna Evropa BiH je tu da pomogne podnositeljima projektnih prijedloga da ostvare još bolje rezultate u narednim godinama,“ izjavio je Galić.

Aida Kalender, glavna koordinatorica programa Kreativna Evropa za BiH i voditeljica CULTURE deska BiH je iznijela svoje optimistične stavove glede budućih bh. podnositelja projektnih prijedloga u projektnim pozivima u sklopu CULTURE potprograma.

„Posljednje dvije godine smo naporno radili da unaprijedimo kapacitete za potencijalne korisnike projekta u BiH. Veliko mi je zadovoljstvo objaviti da su u posljednjem pozivu za prijavu, po prvi put, bh. organizacije bile vodeći partneri, tačnije 9 njih“, zaključila je Kalender.

Biljana Čamur Veselinović, pomoćnica ministra za znanost i kulturu u Ministarstvu civilnih poslova BiH je pohvalila stalne napore audivizualnog sektora u zemlji da se pridruži ovom programu.

Predstavnici korisnika programa Amra Bakšić Čamo, filmska producentica, i Jovan Marjanović, rukovoditelj industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala, podijelili su svoja iskustva u postupku uspješne aplikacije i implementacije.

Događaj je zaključen sa glazbenim nastupom gudačkog kvarteta Sarajevske filharmonije, inače jedne od korisnica ovog programa, gdje su izvedeni nekiod najupečatljivijih glazbenih odlomaka iz filmske industrije.

Kreativna Evrope je program Europske komisije za podršku kulturnom i audiovizualnom sektoru. MEDIA potprogram je nastavak uspješnog programa MEDIA 2007 s ciljem jačanja kapaciteta audiovizualnog sektora, uključujući podršku razvoju i distribuciji igranih i crtanih filmova, kreativnih dokumentarnih filmova i video igara, sufinanciranje filmskih festivala koji promoviraju evropske filmove, razvoj vještina i kapaciteta stručnjaka iz audiovizualnog sektora, itd.

Kopirati
Drag cursor here to close