'Zidine'

U Kosači prikazan dokumentarac o više od 500 logora za Hrvate u BiH

Film je prikazan u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba.
Kultura / Film TV | 30. 08. 2021. u 20:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Projekcija dokumentarnog filma ’Zidine’

Mirko Zelenika, Anđelko Kvesić i Karlo Marić glavni su protagonisti dokumentarnog filma ’Zidine’ koji je u ponedjeljak navečer prikazan u Mostaru, a svjedoči o teškim ratnim zločinima nad Hrvatima u više od 500 bošnjačkih i srpskih logora u BiH.

Film je prikazan u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba.

Donosi iznimno potresna svjedočanstva o likvidacijama, mučenjima i zlostavljanjima u logorima i mjestima u kojima su zatvarani hrvatski civili i vojnici, prenosi Hina.

Kvesić i Marić, bivši predsjednici Udruge hrvatskih logoraša u BiH nisu dočekali promociju filma jer su u međuvremenu umrli.

Kvesić, prijeratni nastavnik u osnovnoj školi u Busovači, ranjen je i zarobljen u središnjoj Bosni, a Marić nedaleko Mostara. Zelenika, koji je također u jednome razdoblju bio predsjednik udruge, svjedočio je u više sudskih postupaka za zločine u Jablanici.

Scenarij je napisao sveučilišni profesor Ivo Čolak koji je i redatelj zajedno s Markom Mikulićem u produkciji širokobriješke kuće ‘Simbol’.

Prema podacima Udruge hrvatskih logoraša u Mostaru, bošnjačka Armija BiH je osnovala 331 logor, a srpska strana 194 kroz koje je prošlo više od 15.000 hrvatskih civila i vojnika.

Foto: Fena / Projekcija dokumentarnog filma ’Zidine’ 
Kopirati
Drag cursor here to close