Međunarodni dan nestalih

Mreža za izgradnju mira: Imamo pravo znati gdje su naši najmiliji

Do sada je otkriveno više od 3.000 tajnih masovnih grobnica, što je “izvanredno” postignuće, istakla je forenzička koordinatorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), sa sjedištem u Hagu Sandra Šoštarić.
Vijesti / Flash | 30. 08. 2021. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 222 članice, organizacije i škole iz cijele BiH, sa ciljem da gradi održivi mir, čini dugogodišnje sveobuhvatne napore ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH.

''Tako i danas, na Međunarodni dan nestalih, kada je prošlo više od 25 godina kako je rat u Bosni i Hercegovini završen i dalje tragamo za 7.600 nestalih osoba. Porodice nestalih osoba ni dan danas ne znaju gdje su posmrtni ostaci njihovih najmilijih'' – priopćeno je.

Do sada je otkriveno više od 3.000 tajnih masovnih grobnica, što je “izvanredno” postignuće, istakla je forenzička koordinatorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), sa sjedištem u Hagu Sandra Šoštarić.

Bosna i Hercegovina je, kako se navodi u pripćenju Mreže, svjedočila preokretu u samom pristupu problemu nestalih osoba.

''Iz humanitarnog okvira prešla je na čvrst i zakonom uspostavljen okvir, u kojem se rješavanje slučajeva nestalih osoba daje u nadležnost državnim institucijama koje se bave vladavinom zakona uključujući i njihov pravosudni sustav'' – priopćeno je.

Zakon o nestalim osobama još uvijek nije u potpunosti implementiran.

Uspostavljanje Fonda za obitelji nestalih osoba, kao i finalizacija verifikacije Centralne evidencije o nestalim osobama su među najvažnijim zadacima koje treba ispuniti u skoroj budućnosti.

Udruženje Mreža za izgradnju mira suosjeća s obiteljima koje i dan danas tragaju za svojim najmilijim, iskazuje nadu da će posmrtni ostaci žrtava, koje još uvijek nisu pronađeni to uskoro biti, te da će svaka nestala osoba biti pronađena i naći svoj konačni smiraj.

''Međunarodni dan nestalih osoba je prilika da se istakne rad tih institucija, poveća javna svijest na ovu temu, i prikupe donacije i volonteri''– dodali su.

Kopirati
Drag cursor here to close