Široki Brijeg

Zanimljivi filmski naslovi trećeg dana MFF-a

U projekcijama od 16 sati, na programu je prikazan kratki domaći dokumentarac rađen u koprodukciji sa Švedskom, 'Prisjećanje: Meditacija o triptihu' redateljice Amre Hećo, te 'Tri iskre', redateljice Naomi Uman, u produkciji Albanije i Meksika.
Kultura / Film TV | 13. 10. 2023. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snažan program filmova u konkurenciji obilježio je treći dan 24. Mediteran Film Festivala. U jutarnjim projekcijama, od 10 sati na programu su prikazani kratki dokumentarci 'Stariji' španjolskih redatelja N. Ubach, D. Cano, U. Andersson, M. Codesido te 'Majstor filma' Fermina Salesa.

Posebna priča

''U svom filmu razmišljam o ruralnom području na kojem živim. To je arhivska vježba koja propituje vrijednost kinematografskih slika u razumijevanju teritorija'', rekao je autor 'Majstora filma'.

Istaknuo je kako je ovo njegov prvi posjet mediteranskom festivalu i našoj zemlji te da mu je ovo, uz druženje s drugim filmskim autorima, i izvrsna prilika za upoznati ove krajeve.

''Osjećam sam se vrlo dobrodošlo od svih ljudi koji su uključeni u organizaciju festivala ali i posjetitelja koji su jako srdačni i druželjubiviji. Široki Brijeg mi se sviđa, kao mali filmski gradić, zaista ima posebnu priču'', rekao je to redatelj Fermin Sales.

Redateljica Tijana Mamula predstavila se filmom 'Ada, ili', rađenim u koprodukciji Italije i Srbije. U ovoj projekciji prikazan je i dokumentarac 'La Panadella', španjolskog redatelja Joela Jimeneza te 'Mjesta koja ćemo disati', hrvatskog redatelja Davora Sanvincentija.

Kvalitetni filmovi

U projekcijama od 16 sati, na programu je prikazan kratki domaći dokumentarac rađen u koprodukciji sa Švedskom, 'Prisjećanje: Meditacija o triptihu' redateljice Amre Hećo, te 'Tri iskre', redateljice Naomi Uman, u produkciji Albanije i Meksika.

''Po svakoj osnovi ovaj festival, kvalitetom i odabirom programa, je nadmašio moja očekivanja. Jako lijepo je uvezan u kulturu grada i to je nešto što daje drugi profil i energiju ovom dijelu naše zemlje. Veliki dar je ovo što radite za kulturu Bosne i Hercegovine i ovdje se zaista osjećam kao da sam među prijateljima'', rekla je autorica Amra Hećo.

Nagasila je kako su filmovi u konkurenciji izuzetno kvaliteteni te da je lijep balans u načinu na koji je program složen.

Foto: MFF / Zanimljivi filmski naslovi trećeg dana MFF-a 

''Odabir ovakvih filmova omogućuje jedan širi pristup životu i na kraju dana, što je vrlo bitno, samom mediju filma. Naime, film se kao medij može čitati samo kao zabava, to nije nikakav problem, ali ovaj festival filmski opismenjuje ljude da ga mogu vidjeti i drugačije, ne samo kao zabavu, jer je film po sebi jedno bogatsvo. To je vrlo važno, naučiti ljude kako gledati filmove'', dodala je redateljica filma 'Prisjećanje: Meditacija o triptihu'.

Zanimljve naslove donijele su i kasnije projekcije trećeg festivalskog dana. Od 18 sati gledali smo 'Tiho šuštanje svijeta', redatelja Federica Cammarata i Filippoa Foscarinia, u produkciji Italije i Hrvatske te nagrađivani dokumentarac 'Između revolucija' rumunjskog redatelja Vlada Petrija.

U sljedećim projekcijama prikazani su i španjolski dokumentarac 'U mojoj koži' autora Sandora M. Salasa i francuski 'Zlaćani pijesak' Francisa Del Ria.

''Jako je ugodno biti dio ovog festivala, za moj film to posebice ima smisla obzirom da je i tema filma, borba bikova, vezana uz Mediteran i ova područja'', rekao je francuski redatelj.

Emocija i izbor

Del Rio je uoči projekcije u kinu Borak istaknuo kako je cilj ovog filma da potakne pitanja, te da je prepun kontradikcija, gdje on kao autor ne sugerira gledatelju da bira strane, nego donosi emociju i prepušta gledatelju da sam napravi svoj izbor.

''Nemojte pokušavati razumijeti moj film, samo ga gledajte i osjetite'', rekao je autor 'Zlaćanog pijeska'.

Naslovi iz konkurencije, 'Valerija' film hrvatske redateljice Sare Jurinčić i 'Moćna Afrin: U vrijeme poplave' grčkog redatelja Angelosa Rallisa, zatvorili su treći festivalski dan.

Foto: MFF / Treća večer MFF-a

Podsjećamo, Mediteran Film Festival održava se od 10. do 14. listopada u Širokom Brijegu. U konkurenciji je deset dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF ''Grand Prix'', te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF ''Best Short''. Najbolji film birat će i publika a taj film čeka nagrada MFF ''Audience Award''. Novost ovu godinu jeste i nagrada ''Best Camera'' koju festival dodjeljuje u suradnju s Asosijacijom snimateljica i snimatelja u BiH.

Svečana ceremonija dodjele nagrada biti će održana u petak 13. listopada, dok će festival biti zatvoren u subotu 14. listopada projekcijom dokumentarnog filma o košarkaškom geniju Draženu Petroviću – 'Naš Mali', redateljice Ivane Guberina.

Kopirati
Drag cursor here to close