Neum

Svjetski poznata animatorica na NAFF-u: Žene su bitne u razvoju filma, ali im se ne pridaje značaj

Ova svestrana autorica iz Los Angelesa u svijetu umjetnosti je poznata kao vrsna autorica, edukatorica, pedagoginja i glazbenica.
Kultura / Film TV | 27. 06. 2021. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru prvog dana 16. po redu Festivala animiranog filma NAFF 2021. predavanje je održala Mindy Johnson, članica ovogodišnjeg žirija.

Ova svestrana autorica iz Los Angelesa u svijetu umjetnosti je poznata kao vrsna autorica, edukatorica, pedagoginja i glazbenica. Nedavno joj je dodijeljena i nagrada ASIFA – Hollywood Animation Educators Forum za 2020. godinu i nagrada Akademije filmske umjetnosti i znanosti Grant Foundation za 2019. godinu za kontinuirano istraživanje i pisanje o ženama kroz povijest animiranog filma. Njezina revolucionarna otkrića i dalje bacaju svjetlost na nevidljivi narativ o ženskoj prisutnosti u prvom stoljeću filmske industrije.

U okviru zanimljivog predavanja povela je gledatelje kroz povijest animiranog filma u kojem se, prema njenim riječima, obično ne primjećuju žene.

Muškarci naspram žena u animaciji

''Vraćajući se u prošlost animacije, vidimo samo muškarce koji su ostavili jak pečat na ovom polju, ali ne primjećujemo da su tu i mnoge žene koje su ostavile veliki trag u animaciji kroz prošlost. Jedan od pionira ranog perioda kinematografije je Segundo de Chomon, kojeg je upravo njegova žena, inače glumica, potaknula da se bavi kinematografijom, te postane jedan od najboljih. Najranija industrijalizacija animacije počinje u Bray studiju u New York-u čiji je šef bio John Randolph. No, malo tko zna da je glava studija, ujedno i glavna šefica u razvijanju posla bila zapravo njegova supruga'', objašnjava ugledna američka animatorica koliko su žene bitne u razvoju filma, ali im se ne pridaje nikakav značaj.

U svom zanimljivom putovanju kroz povijest kinematografije Johnson se prisjetila i animatorice Helene Smith Dayton, koja je najprije kao mlada novinarka, uplovila u svijet umjetnosti u skulpturama i postala veoma uspješna umjetnica. Njen film ''Romeo i Julija'' u tehnici 'stop motion' je svojjevremeno pokupio velika priznanja i nagrade

Za Walt Disney uglavnom su radile žene

Mindy je u svom izlaganju veliki značaj dala još jednoj uspješnoj umjetnici koja je dala veliki doprinos u svijetu animacije. To je Margaret Winkler koja je zaslužna za distribuciju mnogih karaktera u animiranoj povijesti, poput Koko Klovn i Felix mačka.

''U isto vrijeme Walt Disney je pokrenuo kratke animacijske reklame koje bi se prikazivale prije glavnog filma. Zvijezda njegovih kratkih filmova bila je Aletha Reynolds, umjetnica ali i kreatorica mnogih reklama'', dodaje Mindy naglašavajući kako su upravo za Walt Disneya radile uglavnom žene.

U svom predavanju Mindy je spomenula još mnoge uspješne animatorice koje su napravile velika djela u svijetu animacije, vjerujući da će ljubitelji animiranog filma ubudeći znati cijeniti ulogu žene kroz film i kinematografiju.

Mindy Johnson kao jedna uspješna žena u svijetu filma osvojila je bezbrojne nagrade i priznanja. Mindy predaje povijest kinematografije, estetiku i interkulturni film, uključujući i povijest žena u animaciji utemeljen na njezinom kontinuiranom revolucionarnom istraživanju, na CalArts - Kalifornijski institut za umjetnost u Los Angelesu i Sveučilište Drexel u Philadelphiji, PA.

Kopirati
Drag cursor here to close