Uspješna animatorica

SFF: Mostarka Aleta Rajič u žiriju za Europski kratki film 2020.

Posljednjih devet godina Rajič je član organizacijskog tima neumskog Festivala animiranog filma NAFF.
Kultura / Film TV | 29. 07. 2020. u 15:16 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Privatni album / Aleta Rajič

Animatorica Aleta Rajič, kustosica Amila Ramović i selektor Andrei Tanasescu članovi su ovogodišnjeg žirija za Europski kratki film, objavili su danas iz Sarajevo Film Festivala, prenosi Anadolu Agency (AA).

Filmovi iz ove sekcije natječu se, zajedno s filmovima iz programa Natjecateljski kratki, za kandidaturu za nagradu Europske filmske akademije (EFA), kao i za razmatranje za nominaciju za nagradu Oscar, Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Rajič je magistrirala engleski jezik i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Rad na animiranom crtanom filmu započela je još u osnovnoj školi u Studiju Neum, gdje je kao scenograf i animator radila na nekoliko filmova, te polazila brojne radionice animacije i edukativnih programa u njihovoj organizaciji. Posljednjih par godina bila je jedan od predavača u Školi animiranog crtanog filma u Mostaru i u Neumu čiji je osnivač njen otac, veteran animacije u BiH - Jurinko Rajič. Posljednjih devet godina Rajič je član organizacijskog tima neumskog Festivala animiranog filma NAFF.

Ramović je kustosica i muzikologinja iz Sarajeva. Karijeru je započela kao dio tima Muzeja suvremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo, čija je kasnije bila izvršna direktorica. Organizirala je desetine izložbi i projekata iz oblasti suvremene umjetnosti i bila kustosica izložbi renomiranih bh. i internacionalnih umjetnika. Docentica je na Muzičkoj akademiji i Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Tanasescu je filmski selektor i kustos sa sjedištem u Torontu i Bukureštu. Nakon sticanja specijalističke diplome iz filmskih studija na Univerzitetu u Torontu, postao je suosnivač Rumunskog filmskog festivala u Torontu. Magistrirao je na Univerzitetu Saint Andrews u Škotskoj s magistarskim radom o Deleuzeu i rumunjskoj kinematografiji. Njegova strast prema glazbi i filmu dovela je do niza projekata koji se bave osobitošću svake forme i njihovim potencijalom za povijesno preispitivanje.

Sekcija Europski kratki film sadrži 13 filmova iz devet europskih država. Ove godine, ta sekcija ujedinjuje tvorce filmova iz Belgije, Francuske, Mađarske, Izraela, Litvanije, Palestine, Poljske, Švedske i Švicarske kroz tri tematske cjeline.

Ovogodišnji 26. po redu Sarajevo Film Festival održat će se od 14. do 21. kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close