Oscari

'Roma' prva u povijesti s dvije nagrade za najbolji film?

U posljednjih deset godina, gotovo svake sezone uvode se promjene kada je posrijedi način na koji filmovi na stranom jeziku 'stižu' do užeg izbora za nagradu.
Kultura / Film TV | 19. 02. 2019. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako na ovogodišnjoj dodjeli Oscara pobijedi u kategoriji najboljeg filma i onoj najboljega filma na stranom jeziku, ostvarenje redatelja Alfonsa Cuarona, "Roma", moglo bi promijeniti način na koji se doživljava kategorija stranog filma te postati prvi film u povijesti prestižne nagrade s pobjedom u objema kategorijama.

Istodobno će skrenuti više pozornosti na preostala četiri nominirana kandidata, piše BBC.

U posljednjih deset godina, gotovo svake sezone uvode se promjene kada je posrijedi način na koji filmovi na stranom jeziku 'stižu' do užeg izbora za nagradu.

Kategorija postoji od 1947., a broj izabranih filmova raste iz godine u godinu. Ove ih je godine bilo 87, no nitko ih nije uspio sve vidjeti. Zbog toga su u posljednjih nekoliko godina angažirani volonteri koji se dijele u tri skupine da bi se dobio uvid u sve pristigle filmove.

Video: ROMA | Official Trailer [HD] | Netflix

Bilo kako bilo, nominacija ove intimističke obiteljske kronike u kategoriji najboljeg filma i onoj najboljeg filma na stranome jeziku presedan je ovogodišnije 91. dodjele nagrada američke Akademije.

No film bi mogao dominirati i u ostalim kategorijama, jer Cuaronova "Roma" ima ukupno 10 nominacija.

Nagrada Oscar dodjeljuje se pobjedničkoj naciji, ali je od 2015. običaj da se na zlatnoj statui ugravira i ime redatelja.

Holivudski Meksikanac Alfonso Cuaron iza sebe ima sedamnaest godina karijere i šest filmova.

Među filmovima što ih je snimio su "Gravitacija", "Djeca čovječanstva", "I moju mamu također".

Od sličnih festivalskih uspješnica Cuaronovu "Romu" razlikuje činjenica da je običan gledatelj nikada neće vidjeti u kinu jer je nastala u produkciji Netflixa, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close