Armija BiH

Potoci: Premijera dokumentarnog filma 'Od Drežnice do Raštana', autora Alije Marića

U firmu se govori o borbi Armije RBiH na području Mostara tijekom zadnjeg rata.
Kultura / Film TV | 21. 03. 2023. u 22:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Velikoj dvorani Kulturnog centra Mostar Sjever upriličena je premijerna projekcija dokumentarnog filma ''Od Drežnice do Raštana'', autora Alije Marića, posvećenog šehidima i civilnim žrtvama rata. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

U firmu se govori o borbi Armije RBiH na području Mostara tijekom zadnjeg rata.

Premijera je planirala 24. kolovoza prošle godine – na Dan šehida Bijelog Polja, međutim premijera je odgođena do danas.

''Ovaj, moj četvrti u nizu dokumentarac ima za cilj zaokružiti priču našeg područja, te pored Vrapčića i Bijelog polja podsjetiti na šehide Drežnice i Raštana i na taj način uokviriti amaterski projekt koji služi da podsjeća na protekli rat, herojsku borbu i žrtve, te novim generacijama približiti vrijeme i uvjete u kojim se vodio obrambeni rat na ovom području. Uvjeren sam da je moj dosadašnji rad na ratnim temama doprinio da se ne zaborave najbolji sinovi, kao i sjećanje na preživjele čiji doprinos u odbrani jedine domovine nije bio ništa manji. Ja sam amater, filmovi su amaterski, kao i kadrovi u njemu, ali moj cilj je bio jasan'', rekao je Marić.

Svoj prvi film Marić je napravio u ljeto 2014., u svrhu obilježavanja godišnjice deblokade Mostara i oslobađanja bjelopoljske kotline. Nakon ovog kratkog filma uradio je i film o Šehidima Vrapčića.

Treći Marićev film je “Zaustavljeno vrijeme”, posvećen šehidima Bijelog Polja. Urađen je kroz sjećanje na ratni događaj i pogibiju deset boraca koji su bili upućeni na izvršenje zadatka.

Kopirati
Drag cursor here to close