Produkcija

Poplava tv-serija u Srbiji

Anđelka Prpić ne želi analizirati odakle hiper-produkcija serija u Srbija već želi uživati u blagodatima te situacije.
Kultura / Film TV | 20. 03. 2021. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom pandemije koja traje punih godinu dana, kada se zatvaraju ustanove kulture, kazališta, kina, koncertne dvorane, produkcija TV-serija u Srbiji doživljava pravi procvat kao nikada u povijesti, kažu za Tanjug Anđelka Prpić, Vesna Čipčić, Filip Đurić, Irfan Mensur i Andrija Kuzmanović.

Glumci danas ne mogu ni postići sve projekte koji se rade, jer je puno TV-serija na tržištu u posljednje dvije-tri godine, naveo je Tanjug.

Anđelka Prpić ne želi analizirati odakle hiper-produkcija serija u Srbija već želi uživati u blagodatima te situacije.

''Ako već imamo toliko akademija za dramske umjetnosti i stalno se ‘proizvode’ glumci, redatelji i filmski radnici, onda je logično da im se pruži prilika da rade. Sigurno nije genijalno sve to što se snima od te silne hiper-produkcije, ali bolje i tako nego da snimamo jedan film ili jednu seriju u dvije godine, i onda gledamo samo reprize ‘Boljeg života’ i ‘Srećnih ljudi'”, ističe Prpić.

U tolikoj eksploataciji glumac vjerojatno često osjeća zamor za inspiraciju novih likova, kada se toliko brzo snima da leti iz uloge u ulogu.

''Ne želim dozvoliti da nesavjesno upadnem u neku mašinu u kojoj svakog dana idem na posao da bih nešto odglumio. Čak i u toj TV industriji čovjek treba zadržati svježinu i ljubav prema poslu”, mišljenja je glumac Filip Đurić, jedan od najtraženijih u sferi TV-serija.

Kako kaže, teško je danas napraviti biznis od umjetnosti.

''Zna se šta je biznis i neka se poslovni ljudi time bave. Sa stanovišta dramskog umjetnika koji se bavi ovim poslom, vjerujem da je produkcija televizijskih formata u Srbiji sjajna stvar. Pruža se više šansi da glumac izabere šta mu se sviđa. Sa druge strane, svi manje afirmirani glumci, dobivaju veću šansu na malom ekranu'', kaže Đurić.

Andrija Kuzmanović napominje da narod svakako ostaje u svojim domovima u ovoj situaciji. Kako kaže, suština nastajanja hiper-produkcije televizijskih serija u Srbiji leži u natjecanju dvaju platformi.

''Zajedno s kolegama glumcima im poručujem da se takmiče što više. Srbija je uvijek bila prepoznatljiva po televizijskim serijama, mada sada je stvarno riječ o eksploziji produkcije televizijskih formata'', rekao je junak različitih serija i filmova u Srbiji.

Glumica Vesna Čipčić tiejkom 2020. godine, posebno tijekom pandemije, neprestano niže role u televizijskim serijama.

''Čudo jedno, samo tako mogu da nazovem. Ipak, dobar dio tih naslova se radi pomoću štapa i konopca, kao garažne serije. Naravno, u tom kvantitetu mora da kad-tad ispliva kvaliteta. Neke serije će otpasti, ali bitno je da se radi i da konstantno ima posla za glumce”, precizirala je Čipčić.

Irfan Mensur ističe da je u Srbiji trenutno na sceni ozbiljno natjecanje produkcijskih timova.

''Ova navala TV serija je ništa drugo do jedno natjecanje kablovskih kanala i producenata tko će za kratko vrijeme proizvesti više projekata”, analizira situaciju na TV tržištu Irfan Mensur, koji slično razmišlja kao kolega Kuzmanović.

''Kada natjecanje tih moćnika bude završeno, i masovno snimanje serija bude obustavljeno, nadam se da će onda konačno krenuti da se produciraju kvalitetniji programi'', zaključio je za Tanjug Mensur.

Kopirati
Drag cursor here to close