95. po redu

Dodjela Oscara: Kakve šanse imaju nominirani filmovi?

Everything Everywhere All at Once je s najviše nominacija i sjajnim prijemom kod običnih gledatelja isturen u ulogu favorita iako mu možda baš te dvije stavke ne idu u prilog.
Kultura / Film TV | 10. 03. 2023. u 14:49 Nikola Bačić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodjela Oscara u posljednjih je nekoliko godina od najcjenjenije i releventnije, te jedne od najvažnijih filmskih nagrada skliznula u osrednjost od koje se dosad još nije oporavila.

Loš izbor filmova, glasovanje članova akademije po svakom mogućem ključu osim onome po samoj kvaliteti ostvarenja, pridavanje više pažnje okidanju selfijea i jeftinim PR skandalima skrenulo je fokus sa samih filmova, pa se dobitnika od prethodnih nekoliko godina, tipa Coda ili Nomadland skoro nitko ni ne sjeća a svi se sjećaju šamara kojeg je Will Smith opalio Chrisu Rocku.

Ove godine, na 95. po redu dodjeli, moglo bi biti nešto drugačije. Izgleda da je Hollywoodska mašinerija shvatila da wokeizam i dodjeljivanje nagrada filmovima koji ne zanimaju širu publiku ne vodi visokoj gledanosti i relevantnosti na društvenim mrežama, poglavito twitteru, pa su odlučili začiniti nominacije nekim filmovima kakve bi prethodno zaobilazili u širokom luku. Misli se tu najviše na nastavke hitova Avatar i Top gun ali i na film s najviše nominacija- Everything everywhere all at once.

U čak 11 kategorija nominiran je ovaj zabavni film o putovanju kroz paralelne dimenzije koji produciraju braća Russo koji stoje iza Marvelovih Avengersa.

Kakve šanse imaju nominirani filmovi?

Everything Everywhere All at Once je s najviše nominacija i sjajnim prijemom kod običnih gledatelja isturen u ulogu favorita iako mu možda baš te dvije stavke ne idu u prilog.

Video: Everything Everywhere All At Once | Official Trailer HD | A24

Ova znanstvenofantastična triler komedija koju je teško žanrovski odrediti bila je sleeper hit na kino blagajnama, generalno je pozitivno dočekana i kod publike i kod kritike a veliki favorit za glavnu žensku ulogu je Michella Yeoh koja bi bila prva glumica azijskog porijekla koja bi podigla pozlaćeni kipić.

The Fabelmans polubiografski film Stevena Spielberga dosta tiho se ušuljao u kino dvorane, redateljev je to možda produkcijski najskromniji ali ujedno I najintimniji film u karijeri. Iako mu šanse nisu ogromne, ipak postoje jer ako Hollywood nešto voli, onda voli baš filmove o filmovima I filmove o Hollywoodu.

Video: The Fabelmans | Official Trailer [HD]

The Banshees of Inisherin Martina McDonagha je irska drama s elementima komedije, kojoj su najveći forte sjajna režija te izvedbe dvojice glavnih glumaca, Colina Farella i Brendana Gleesona koji nastavljaju sjajno međusobno partnerstvo započeto u filmu In Bruges, a ljubitelji filma I dobre životne price navijaju i za mladog Barry-ja Keoghana da osvoji kipić na najbolju sporednu ulogu. McDonaghu su glasači akademije izuzetno naklonjeni te ne bi bilo čudno da od 9 nominacija osvoji i pokoju nagradu.

Video: THE BANSHEES OF INISHERIN | Official Trailer | Searchlight Pictures

Top Gun: Maverick film je koji publika obožava i jedan od rijetkih nastavaka kojih se prihvatio moderni Hollywood a da nije razljutio I razočarao fanove originala. Da odličan rezultat na box officeu nije bio plod slučajnosti pokazuje i 6 nominacija, a veliki je favorit u kategorijama glazbe I zvuka.

Video: Top Gun: Maverick | NEW Official Trailer (2022 Movie) - Tom Cruise

Tár je tip filma kakvog Akademija obožava.Fiktivna biografska drama o Lidiji Tar, najvećoj živućoj skladateljici I dirigentici u izvedbi jezovito dobre Cate Blanchett podigao je prašinu jer je puno ljudi povjerovalo kako je Lydia Tar stvarna osoba.

Video: TÁR - Official Trailer [HD] - In Select Theaters October 7

Redatelj Todd Field iza sebe nema nekih velikih ostvarenja, režirao je najviše za televiziju, ali se ovim filmom dokazao. Pritajeni je favorit za najbolju režiju i originalni scenarij, a Blanchett će se sa Yeoh boriti za kipić koji se dodjeljuje najboljoj glumici.

Elvis: Još jedna biografska drama koja je sjajno prošla u kinima i kod publike ali kritika je baš i nije mazila. Film Bazza Luhrmana, jednog od omiljenih redatelja glasača akademije možda u kategoriji najboljeg filma I nema neke velike šanse, međutim kipiću se nada Austin Butler, koji se za ulogu kralja rocka sjajno pripremio i koji je najsvjetlija točka ovoga filma.

Video: Baz Luhrmann’s ELVIS | Official Trailer

Avatar: The Way of Water trosatni spektakl Jamesa Camerona imao je težak zadatak ispred sebe- biti u rangu prethodnika po zaradi na kino blagajnama, po gledanosti i po osvojenim nagradama.

Video: Avatar: The Way of Water | New Trailer

I dok je u kinima prošao jako dobro te čak i pokupio poprilično solidne kritike, Cameron će sigurno biti razočaran činjenicom da je nominiran u samo 4 kategorije od kojih realno može očekivati samo borbu u kategorijama vizualnih efekata i produkcijskog dizajna.

All Quiet on the Western Front njemački antiratni film prema romanu Ericha Marie Remarquea doživio je već nekoliko ekranizacija a ova najnovija dolazi u produkciji Netflixa. Posljednjih godina prvi svjetski rat pokazao se kao filmski atraktivniji od drugog, a ne bi iznenadio uspjeh filma koji ima nevjerojatnu priču o svom nastanku. Naime, scenaristica Lesley Paterson na ovom filmu radi od 2006. a dio budžeta koji joj je nedostajao da ga snimi osvojila je pobjedom na triatlonu sa slomljenim ramenom.

Video: All Quiet on the Western Front | Official Trailer | Netflix

Filmska priča unutar filmske priče može doživjeti apsolutni happy end u slučaju da Paterosn još u nedjelju osvoji kipić za najbolji adaptirani scenarij.

Triangle of Sadness antikapitalistička komedija apsurda švedskog redatelja Rubena Ostlunda daleko je najduhovitiji film nominiran za ovu prestižnu nagradu. Pitanje je samo koliko će mu to pomoći u utrci za kipić kod glasaša akademije koji uglavnom i čine onih 1% najbogatijih s kojima se ovaj film tako uspješno sprda.

Video: TRIANGLE OF SADNESS - Official Trailer - In Theaters October 7

Women Talking Sare Pooley potresan je film o ženama koje žive u izoliranoj religijskoj zajednici Menonita, u kojoj su zlostavljane, prevarene, gube vjeru i ne znaju kako se izvući iz tokične sredine. Film nastao po bestselleru autorice Miriam Toews u ovoj kategoriji nema prevelike šanse ali mu nominacija može pomoći da ostvari bolje rezultate gledanosti i približi se široj publici.

Video: WOMEN TALKING | Official Trailer 2

Treba spomenuti kako su najveći gubitnici ovogodišnjih nominacija Babylon Damiena Chazellea i The Batman Matta Reevesa.

95. dodjela Oscara održat će se u Los Angelesu u Dolby Theatreu, 12. ožujka 2023. u periodu od 1 do 4 ujutro po našem vremenu. Ceremoniju će voditi Jimmy Kimmel.

Kopirati
Drag cursor here to close