Dokumentarac

Netflix ima novi hit: Film o misterioznoj smrti

Istinitost informacija o smrti "kralja kriptovaluta" dovodi se u pitanje i zbog niza neobičnih okolnosti vezanih uz Cottenov tragični kraj.
Kultura / Film TV | 05. 04. 2022. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor: Internet / Gerry Cotten

Dokumentarni film Trust No One: The Hunt for the Crypto King nalazi se na drugom mjestu najgledanijih sadržaja na Netflixu, odmah iza Bridgertona.

Nakon zapaženog uspjeha The Tinder Swindlera, Netflix gledateljima donosi još jednu priču o mogućoj obmani te istražuje teoriju prema kojoj je Gerry Cotten, direktor i osnivač QuadrigeCX, nekad najveće kriptomjenjačnice u Kanadi, lažirao svoju smrt. Cotten je tijekom posjeta Indiji u prosincu 2018. godine primljen u bolnicu, gdje je, navodno, umro od srčanog udara, prenosi Index.

Detektivska istraga

Cotten je u svom posjedu imao lozinke Quadriginih korisnika iza kojih se nalazilo čak 190 milijuna dolara, stoga nije čudno što je njegova iznenadna smrt izazvala sumnje. Dokumentarac propituje moguća objašnjenja iza Cottenove misteriozne smrti te iznosi potencijalne teorije urote.

Neke od tih teorija su da je Cotten lažirao smrt i pobjegao s novcem korisnika ili da ga je otrovala supruga Jennifer Robertson, koja je bila uz njega u vrijeme smrti. Novinari i stručnjaci daju svoju analizu događaja, a korisnici se udružuju i započinju vlastitu detektivsku istragu kako bi razjasnili pozadinu priče.

Video: rust No One: The Hunt for the Crypto King | Official Trailer | Netflix

Mladi poduzetnik je tvrtke za kupnju i prodaju kriptovaluta osnovao 2013. godine, a 2017. kroz Quadrigu su prošle velike sume novca. Iduće godine vrijednost Bitcoina počela je padati, a korisnici Quadrige su se počeli žaliti na sporost i nemogućnost povlačenja vlastitog novca.

Istinitost informacija o smrti "kralja kriptovaluta" dovodi se u pitanje i zbog niza neobičnih okolnosti vezanih uz Cottenov tragični kraj. Na Cottenovoj je osmrtnici, tvrdi se, njegovo ime napisano pogrešno, a dva mjeseca prije njegove smrti, bivši direktor kompanije koja je vodila bolnicu u kojoj je Cotten skončao optužen je za financijsku prevaru.

Rezervni plan

Posebnu pažnju privukla je informacija da je Cotten samo nekoliko dana prije puta u Indiju sastavio oporuku. U njoj nije bilo spomena o off-line spremištu, takozvanim cold wallets, na kojima su se nalazila Quadrigina sredstva. Činjenica da Cotten nije imao rezervni plan za slučaj smrti ili neke druge vrste spriječenosti začudila je mnoge.

"To da nema rezervni plan mu nimalo ne sliči. Nema šanse da bi čovjek poput Gerryja, sa svim tim znanjem i takvim stanjem uma, prepustio sve slučaju", smatra Michael Perklin koji je radio s Cottenom te dodaje da je "ostao u apsolutnom šoku" kada je čuo da je Cotten jedini imao pristup lozinkama i da se za slučaj nevolje nije osigurao.

Dokumentarac, piše The Guardian, pokazuje kako lako ljudi zapadaju u takvu vrstu "magijskog razmišljanja". Izraziti uzleti i jednako streloviti padovi i gubici otkrivaju nestabilnost cijelog sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close