Festival u Neumu

NAFF: Ruski filmovi osvajaju simpatije autora iz cijelog svijeta

SAD, Rusija, Francuska, Kanada, Kina, Španjolska, Belgija, Slovenija su samo neke od zemalja iz kojih dolaze ovi filmovi rađeni u različitim tehnikama.
Kultura / Film TV | 03. 07. 2019. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrte noći trajanja Festivala u Neumu, gledatelji na terasi hotela Sunce u Neumu uživali su u 12 filmskih ostvaranja. SAD, Rusija, Francuska, Kanada, Kina, Španjolska, Belgija, Slovenija su samo neke od zemalja iz kojih dolaze ovi filmovi rađeni u različitim tehnikama. Ipak nakon svake večeri, diskusija o filmovima koji su prikazani - najbolje pokaže koji film je te večeri izazvao najviše pažnje.

Ovaj put su to bila dva filma, jedan slovenski i drugi iz Nizozemske. „Koyaa – rasplesane čarape“ je zanimljiv i dinamičan kratki film iz Slovenije, koji u centar zbivanja stavlja Koyu i njegove rasplesane čarape. Dok Koyaa otvara ladicu kako bi našao svoje čarape, odjednom uviđa kako su čarape oživjele, mrdaju se i skakuću. 

Nakon mnogo smijeha koji je kod publike izazvao ovaj film, drugi – nizozemski „Sa snježnog brda“ je mnoge naveo na razmišljanje. Naime, ovaj nizozemski film govori o mladom, ostavljenom dječaku Willu koji je ostavljen u izoliranom internatu – te ubrzo postaje metom školskih huligana. Osjećaj mira jedino mu donosi prijateljstvo s malenom ptičicom, ali kako se teror u školi pojačava , tako i Willov bijeg od realnosti postaje sve mračniji.

Španjolci na NAFF-u: Sviđa nam se ruska produkcija animiranih filmova

Iako njihovi filmovi nisu prikazani četvrte noći NAFF-a, autori koji su pristigli iz Španjolske sa oduševljenim su pratili filmove iz drugih zemalja. Raul, Aitor i Hose su se, kažu, upoznali upravo na jednom Festivalu animiranog filma u Kini. Raul Colomer Valcarcel i Aitor Herrero Larrumbide su autori filma „VS Santa“ koji je prikazan prve festivalske večeri, dok će Joseov film „The great green“ biti prikazan posljednje večeri NAFF-a.

„VS Santa“je rezultat radionica animacije u školi animiranog filma. Najvažaniji su dobar scenarij i priča, dok su tehnika i animacija manje bitni, pričaju nam Raul i Aitor na terasi hotela Sunce odmah nakon projekcija. Sviđa im se, kažu ruska produkcija animiranih filmova, drugačija je od onih koji se prave u dijelu Europe iz kojeg oni dolaze. Francuski filmovi su također super, odlični su, zanimljivi i povijest im je dobra – kazali su Raul i Aitor.

Dok se spremaju večerati, oduševljeno pričaju kako im se Neum posebno sviđa i da je ovo prvi put da posjećuju BiH. More je prelijepo, ljudi su tako prijatni i prijateljski raspoloženi, Festival je drugačiji od svih na kojima smo bili dosada – nekako se osjećate kao da ste kod kuće, zaista uživamo svaki dan – završavaju ova dva simpatična autora iz Španjolske.

Od animacije se može živjeti u Španjolskoj

No, njih dvojica nisu jedini koji su stigli u Neum iz Španjolskoj. Letom iz Barcelone stigao je i Jose Castro Zapata, autor filma „The great green“ koji govori, kako i sam Jose kaže o „luzerima“. Film je priča o starom, pijanom beskućniku koji nailazi na dug i težak lanac zakopan u pješčanoj plaži. Pitanje je šta se nalazi na drugoj strani i da li je tu blago koje će mu donijeti sreću? Volim ljude koji u životu ne pobjeđuju, volim luzere, možda se u nekom aspektu svog života mogu poistovijetiti sa sličnim ljudima, bez zadrške i sa osmijehom na licu objašnjava Jose - koji se animacijom počeo baviti prije 10-ak godina. Iako je studirao likovnu umjetnost na Sveučilištu u Barceloni, nakon dužeg vremena posvećenog grafici, odlučio je ostaviti sve kako bi se posvetio animaciji. Danas u Španjolskoj, kaže - može živjeti radeći posao animatora, dok je sa nekom drugom vrstom umjetnosti ipak malo teže. 

'Glazba može ispričati mnogo toga'

I dok autori filmova uživaju svaku večer u projekcijama, do tada žiri ima težak zadatak – izabrati one najbolje.Jedina dama kao član stručnog žirija ove godine je flautistkinja Žana Lekić. Svoju pedagošku karijeru Lekić je započela 2003. godine, sa najmlađim uzrastima i studentima. Nastupala je na brojnim Festivalima u zemlji i inostranstvu kao solista i kamerni muzičar. Bila je član Crnogorskog simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja, do lipnja 2015. godine. Ove godine na NAFF-u ima tešku i odgovornu ulogu. 

''Ja imam ogromno poštovanje prema trudu i radu svakog autora, jer svaki umjetnički proizvod iziskuje ogroman trud, vrijeme i rad – a posebno kad je animacija u pitanju. Zato kažu da nisam stroga, ali meni to ne smeta“, sa osmijehom na licu kaže Lekić, koja naglašava- kako se glazbnom može puno reći. Ako imate neke druge stvari u filmu koje nisu dorečene – glazba može pomoći u tom izrazu, objašnjava ova flautistkinja iz Crne Gore.

Žana posebnu pažnju posvećuje promociji glazbe crnogorskih kompozitora. Nastupala je u Francuskoj, Rusiji,Italiji, Kini, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Zaposlena je na Glazbenoj akademiji na Cetinju od 2001. godine, a trenutno kao vanredni profesor kamerne muzike. Naglašava i kako svi klasični glazbenici biju iste bitke, te rade na nekoliko poslova kako bi opstali.

Kopirati
Drag cursor here to close