Postupi po naređenju - dželati u plavom

Kulanić: današnji MUP RS-a pravni sljedbenik jedinog MUP-a u svijetu koji je presuđen za genocid

Održana je premijera dokumentarnog filma "Postupi po naređenju - dželati u plavom" autora Avde Huseinovića
Kultura / Film TV | 09. 01. 2022. u 21:12 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Multimedijalnoj dvorani Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu večeras je održana premijera dokumentarnog filma "Postupi po naređenju - dželati u plavom" autora Avde Huseinovića, koji je snimljen u produkciji TV Podrinje, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijeri filma su prisustvovali brojni dužnosnici iz političkog i javnog života Bosne i Hercegovine i građani.

Direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić izjavio je u obraćanju prisutnima da ovo nije prvi put da Fond Memorijala i autor filma Huseinović surađuju.

"Imali smo suradnju i prije, a bit će toga još više u budućnosti. Ovih dana mnogi od vas koji su bili aktivni sudionici obrane Bosne i Hercegovine od agresora proživljavate ponovno sjećanja s kraja 1991. i početkom 1992. godine jer ono što gledamo ovih dana podsjeća nas upravo na to vrijeme. Danas smo mogli vidjeti ponovne scene i pokliče MUP RS-a, kao i one 1990-tih godina. Zato je večeras bitno da zapamtimo jednu činjenicu u kontekstu ovog filma, a to je da je današnji MUP RS-a pravni sljedbenik jedinog MUP-a u svijetu koji je presuđen za genocid i to je njegova jedina karakteristika", kazao je Kulanić.

Autor dokumentarnog filma Huseinović istaknuo je da film "Postupi po naređenju - dželati u plavom" na neki način predstavlja značajan dokument.

"Ovo je jedan važan dokument za nas zbog same teme, a posebno je važan u danu kada ga premijerno prikazujemo, u danu kada naredbodavci, organizatori i izvršitelji genocida proslavljaju zlo", rekao je Huseinović, aludirajući na obilježavanje neustavnog Dana RS-a u bh. entitetu.

Dokumentarac kroz izjave svjedoka, analitičara i brojne relevantne dokumente govori o ulozi Ministarstva unutrаšnjih poslova bh. entiteta RS-a (MUP RS) u genocidu i drugim ratnim zločinima počinjenim na području Republike Bosne i Hercegovine od 1992. godine do 1995. godine.

Poseban fokus u filmu je na brojnim pravosnažnim presudama pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Sudom Bosne i Hercegovine, a i drugim domaćim sudovima u kojima su bivši pripadnici srpskih policijskih snaga osuđeni na više stotina godina zatvora za sudjelovanje u genocidu i brojnim drugim oblicima zločina.

Na plakatu filma nalaze se fotografije dvije zloglasne bijele kuće u logoru Omarska kod Prijedora i Zemljoradničke zadruge u Kravici koje simboliziraju ratni put srpske policije tijekom agresije na Republiku BiH.

Novinar i publicista Avdo Huseinović, rođen je 25. studenog 1973. godine u Sarajevu. Godinama je suradnik poznatih časopisa u zemlji i regiji, kao i bh. dijaspori. Kroz istraživački rad uključen je u otkrivanje i borbu za procesuiranje ratnih zločinaca tijekom genocida nad Bošnjacima 1992.-1995.

Do sada je objavio knjige: ”Dželati naroda mog” (2009.), ”Naser od Gazimestana do Haga i nazad” (2013), ”Stazama bosanskih vitezova“ (2014) i ”Dan D ili slučaj Dobrovoljačka” (2017).

Autor je dokumentarnih filmova: “Vanzemaljci iznad Sarajeva“ (2008), ”Daleko je Tuzla“ (2010), ”Bosna ili smrt“ (2011), ”A bili su samo djeca“ (2012), ”Na Drini krvavi Višegrad, prijedorska polja smrti, logori smrti” (2014), ”Herceg Bosna, zločin i kazna” (2015), ”Operacija Sana 95.- nedovršena pobjeda“ (2015), ”Bošnjaci, genocid u kontinuitetu” (2016), ”Prvi mart - Put u nezavisnost“ (2017), “Usporeni genocid“ i ”Ubijeni prirodnom smrću” (oba 2021).

Kopirati
Drag cursor here to close